Ha a nő vezet, az természetellenes

Extra útmutatót csatoltak a terhességi kiskönyvhöz néhány moszkvai klinikán. A kismamáknak szánt szórólap címe: Hasznos tanácsok a családi kötelékek erősítéséhez.

Oroszországban a családi kapcsolatok jóval patriarchálisabbak a nyugatiaknál. Az is köztudott, hogy a rendszerváltás óta az állam és az egyház sajátos szimbiózisban él egymással. Emiatt sokszor rukkolnak elő meglepő javaslatokkal az egyház képviselői arról, hogyan is lehetne javítani a társadalom erkölcsi állapotán.

Bár azt nem tudjuk, a legújabb ilyen kitől származik, de az ajánlott módszerek középkoriak. Legalábbis erről ír a jelentős orosz napilap, a Kommerszant munkatársa, Jurij Lvov. Kismama ismerősétől hallotta először, milyen brosúrát csatolnak a terhességi kiskönyvhöz mostanában néhány moszkvai klinikán.

A hasznos tanácsok a családi kötelékek erősítéséhez című mű szerint nem jó, ha egy nő felébreszti a vadállatot a férfiban. Valójában egy nő legnagyobb értéke, amit a férfinak adhat, ha a második helyen marad. Minden férj a család feje szeretne lenni, mivel ez az ő istenadta célja. Ebből következően egy férfi nem szeretheti a női vezetést, ami természetellenes.

Istenen kívül az államelnökkel is példálózik a szórólap: „A férj ki nem állhatja, amikor a felesége ellenőrzi – a család fejét nem kellene kontrollálni. Próbáld meg ellenőrizni egy ország elnökét – képes volna akkor sokat tenni az országért?”

Miután Lvov kiháborogta magát a szerinte avitt intelmeken, párhuzamot is húzott az egyik középkori orosz kódexszel. A 16. században készült Domosztroj a gyakorlati élettel és a megfelelő erényekkel kapcsolatos tanácsok gyűjteménye. A szöveg szerint a nő, ha kedves, házias és csendes, koronája férjének. Egyébként néhány orosz konzervatív korábban már javasolta, hogy állítsák vissza a Domosztroj egyes részeit a mai háztartásokban is.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez