Menekültek a venezuelai-kolumbiai határ két oldalán

Humanitárius folyosót nyitott Venezuela azoknak, akiknek valamilyen indokolt okból – például családegyesítés vagy tanulmányok miatt – sürgősen Kolumbiába kell utazniuk. A venezuelai határzár sokak életét nehezítette meg mindkét országban.

 

A lépés megkönnyítheti a két ország vezetőinek  atalálkozóját és lehetsőéget nyújthat a problémák tárgyalásos rendezésére. Venezuela azután zárta le két hetet országa Kolumbiával közös  határát, hogy kolumbiai vagy onnan érkező ismeretlen Vemezuelában rálőttek két alkalommal is a venezuela hadsereg járőreire és kettőjüket súlyosan megsebesítették. 

A kolumbiai fél   feltételekhez kötötte  a két ország vezetőinek a találkozóját, mégpedig ennek a humanitárius folyosónak a megnyitását követelték Bogotában. Nicolas Maduro venezuelai elnök azzal indokolta a lépést, hogy vissza szeretnék szorítani az illegális tevékenységet a határvidéken. Kolumbiának és Venezuelának 2219 kilométeres közös határszakasza van, ahol az alacsony venezuelai hatósági árak miatt virágzik a csempészet. 

Amióta lezárták a határt, 1100 kolumbiaiat küldtek haza és 10 ezer tért vissza Kolumbiába, hogy elkerülje a venezuelai hatóságok esetleges zaklatásait. Azt Kolumbia  állampolgárai eószabadságjogainak megsértéseként tartja nyilván, amely vádat Venezuela természetesen tagad. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez