A tiszteletbeli konzul is csónakokat árult a menekülteknek

Franciaország felfüggesztette tiszteletbeli konzulját a törökországi Bodrumban. Az asszony boltja ugyanis egy tévéfelvétel szerint gumicsónakokat és mentőmellényeket adott el azoknak a migránsoknak, akik a görög partok felé indultak – adta hírül a BBC.

A felvételt a France 2 televízió készítette titokban. A riporter azt kísérelte feltérképezni Bodrumban, hogy hol szerzik be a tengeri átkeléshez szükséges felszerelésüket a migránsok. Így jutott el a boltba, amelyen francia zászló lobogott, és az ajtón ott állt a felirat: Franciaország tiszteletbeli konzulja. A tulajdonos, Francoise Olcay később azt mondta: igen, ő a tb-konzul, és ha nem nála, akkor másnál vennék meg az átkeléshez szükséges járműveket és felszerelést a migránsok. És hogy a török hatóságok is érintettek a bizniszben. Az ENSZ szerint 124 ezer ember érte el Görögországot a tengeren az év első hét hónapjában. És nagyon sokan nem, mert a vízbe vesztek.

A BBC párizsi tudósítója szerint jóllehet a tiszteletbeli konzulok nem tagjai a diplomáciai testületnek, a dolog így is nagyon kínos a francia külügynek. A tb-konzulok egyébként a fogadó állam polgárai (ami ez ebben az esetben Törökország), akik valamilyen módon kötődnek a küldő államhoz (itt Franciaországhoz), és tekintélyük, vagyonuk alapján támogatni tudják annak polgárait vagy kereskedelmi érdekeit. Ezért pénzt nem kapnak, és mentességeik, kiváltságaig is szerényebbek a hivatásos konzulokénál, viszont hivatalosan, nemzetközi szerződés alapján képviselik a küldő országot.

Bodrumból sok ezer menekült indult útnak az elmúlt hónapokban, bár a helyiek szerint az éjszakai indulások száma kicsit visszaesett, mióta a világot a múlt héten bejárták a 3 éves kisfiú, a városnál partra mosódott Aylan Kurdi holttestének fotói.

 

 

 

(Visited 114 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez