A pápa Törökországban és az Iszlám Állam

Első törökországi egyházfői látogatásán Ferenc pápa megerősítette: igenis igazságos a katonai erő bevetése az Iszlám Állam terrorszervezet megállítására. Egyben arra sürgetette a muszlim országokat, hogy ítéljék el a csoport “barbár erőszakosságát”.

A vallásközi kapcsolatok erősítését célzó törökországi vizitjén Ferenc pápa arra szólította fel a török politikai és egyházi vezetőket, hogy leplezzék le és ítéljék el az Iszlám Államot. Szerinte minden vallási vezetőnek az a kötelessége, hogy megbélyegezze az emberi méltóság és az emberi jogok bármi fajta megsértését. Különösen igaz ez a vallás nevében elkövetett erőszakra, hisz a Mindenható az élet és a béke Istene – hangsúlyozta a katolikus egyházfő, amikor török iszlám vezetőkkel találkozott.

Ferenc pápa a párbeszéd kiszélesítését is sürgette a keresztények, a muszlimok és más vallások követői között, hozzátéve: minden hitnek ki kell vetnie magából a fundamentalizmust. Elítélte az Iszlám Állam fellépését a keresztények, jazidik és más vallási kisebbségek, illetve azok szent helyei ellen. A Vatikán már korábban is aggodalmát fejezte ki a 2 ezer éve a Közel-Keleten élő keresztény közösségek elleni fellépések miatt.

Ferenc pápa háromnapos törökországi útja az AP hírügynökség szerint érzékeny pillanatban történik: Ankara egyrészt próbál megbirkózni annak a több mint másfél millió menekültnek a helyzetével, akik az ISIS elől érkeztek Törökországba, másrészt pedig azt mérlegeli, hogyan válaszoljon arra az amerikai hívásra, amely jobban bevonná őt az Iszlám Állam elleni harcba.

Törökország már korábban azzal vádolta az ISIS-t, hogy árnyékot vet az iszlámra, és jelezte, hogy minden muszlim országnak kötelessége fellépni a terrorcsoport szélsőséges nézetei ellen. Ugyanakkor még mindig csak tárgyal az Egyesült Államokkal a részvételéről az ISIS elleni koalícióban, miközben azt próbálja elérni, hogy pufferzóna és repülési tilalmi övezet jöjjön létre Szíriával közös határán, és hogy a koalíció vegye célkeresztbe Asszad szíriai elnök rendszerét is.

Törökországot már jóideje vádolják azzal: szemet húny afölött, hogy területéről jutnak be az Iszlám Állam külföldi harcosai Szíriába –  annak reményében, hogy a dzsihádisták megdönthetik Asszadot. Ankarában ezt tagadják.

“Azok, akik eltávolodnak az iszlám üzenetétől, vagyis a felhívástól a békére, és erőszakot, barbarizmust terjesztenek, azok Allah ellen lázadnak, bárhogyan is nevezzék magukat” – mondta Mehmed Gormez, Törökország legfőbb vallási vezetője a pápának, és aláhúzta, hogy Törökország ellene van a fundamentalizmusnak.

Ő és Erdogan elnök egyaránt amiatt panaszkodtak a pápának, hogy Nyugaton egyre erősebb az iszlámfóbia. Az államfő ehhez azt is hozzátette, hogy a muszlimokkal szembeni előítéletek csak olajat öntenek a tűzre az olyan radikális iszlámista csoportoknál, mint az ISIS a Közel-Keleten, és a Boko Haram Afrikában.

“Az, aki legyőzöttnek, lenézettnek, elnyomottnak és elhagyottnak érzi magát… nyitottá válik arra, hogy a terrorszervezetek felhasználják” – fogalmazott Erdogan.

A pápai látogatást, amely a kapcsolatokat hivatott erősíteni a keresztények és a muszlimok között, az AP hírügynökség szerint meglehetősen érdektelenül fogadják az emberek a 99 százalékban muszlimok lakta Törökországban. A biztonsági intézkedések mindazonáltal erősek: a török média szerint egyedül Ankarában 2700 rendőr vigyázta a katolikus egyházfő biztonságát. Ferenc pápa egyébként az első külföldi államfő, akit új, 620 millió dollárból épült palotájában fogadott a török elnök. Az ezerszobás épület mellett eltörpül minden európai vezető rezidenciája, és a Fehér Ház is. Jóllehet a török építészkamara ankarai részlege a palota bojkottálására szólította fel a közismerten szerény pápát, Ferenc ezt nem tette meg. Azt mondta, azon a helyen száll meg, amelyet vendéglátói választanak neki.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez