Erdogan győzött az elnökválasztáson: Új utakon Törökország

“Hetvenhétmillió török elnöke leszek, nem csupán azoké, akik rám szavaztak” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő vasárnap este, miután kiderült az elnökválasztás eredménye. Igazából semmi meglepő nincs ebben, mert bejött a papírforma és a sok botrány ellenére még mindig nagy Erdogan támogatottsága. Ezzel “új korszak” kezdődött Törökország történelmében. 

Tegnap több kilométeres dugók alakultak ki Ankarába és Isztambulba vezető autópályákon, amelynek oka az volt, hogy az török állampolgárok elmentek a kis-ázsiai ország történelmének első közvetlen elnökválasztására. Volt, ahol tíz kilométer hosszú járműsor jött létre. Mivel a választási törvény értelmében a választó csak a lakóhelyén adhatja le a voksát, ezért sok ember kénytelen volt befejezni a nyaralását és hazamenni, hogy szavazhasson.

Eltérően a márciusi önkormányzati választásoktól, most semmiféle komoly incidensre (pl. a török Femen mellmutogatása) vagy tüntetésre (Isztambul, Ankara) nem került sor. A legtöbb közvélemény-kutató és politikai elemző cég szerint előre borítékolható volt Erdogan győzelme: a szavazatok 55-60 százalékára számíthatott az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP-nak) az első embere. Érdekes módon az elmúlt hónapok botrányai – a korrupciós ügyektől kezdve, a lehallgatásokon és Szíria megtámadásán át, egészen a Soma bányabalesetig bezárólag – nem volt komoly kihatással Erdogan és az AKP népszerűségére.

Három jelölt indult az elnökválasztáson: Recep Tayyip Erdogan kormányfő és két kihívója, Ekmeleddin Ihsanoglu és Selahattin Demirtas ügyvéd. Ihsanoglu a két legnagyobb ellenzéki tömörülés – a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) és a világi Köztársasági Néppárt (CHP) – közös jelöltjeként indult. A 71 éves Ihsanoglu olyan szervezeteknek volt a főtitkára, mint Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) és a szunnita vallásosságáról ismert, amellyel szavazókat akartak átcsábítani az AKP-ből.

A harmadik jelöltet, a 41 éves Selahattin Demirtast, a kurd Demokratikus Néppárt (BDP)  indította, s érdekes módon nemcsak a kurdok körében volt ismert, hanem a világias és nyugati gondolkodású törökök körében is: sokat zenélt a saz nevű török lanton, de amivel igazán országos hírnevet szerzett magának, az a multikulturális Törökországot, a nők és a melegek egyenjogúságát hirdető politikája volt. Ugyanakkor ez volt az egyik legnagyobb probléma a törökországi konzervatív kurdok számára: sokan ugyanis iszlámmal ellentétesnek tartották Demirtas nézeteit – s annak ellenére, hogy kurd származású – sok kurd vezető az AKP mellett való szavazásra szólítottak fel. 

Végül a szavazatok 99 százalékának összeszámolása után immáron biztos, hogy a győztes Recep Tayyip Erdogan. A voksok 51,71 százalékát gyűjtötte be, ami körülbelül 20 millió szavazót jelent. A második helyen Ekmeleddin Ihsanoglu végzett, a választóképes török lakosság 38,5 százaléka adta rá a voksot,  Selahattin Demirtas pedig 9,72 százalékot ért el. “Ma lezárunk egy korszakot, és belépünk egy újba. Ez a török nemzeti akarat és a demokrácia diadala  – jelentette ki Erdogan több ezer híve előtt, akik az AKP pártszékház előtt ünnepelték a kormányfő győzelmét. Erdogan kitért arra, hogy felejtsék el a múlt belső vitáit, hagyják azokat az új érával lezárandó “régi Törökországban”. Ellenfelei közül többen tekintélyelvű és iszlamista kisiklással vádolták a kormányfőt. Tőlük most azt kérte, hogy vizsgálják felül ezt az álláspontjukat.

 “Erdogan számára nem az elnökválasztás megnyerése a legnehezebb, hanem az utána következő időszak” – vélte Ziya Meral, a cambridge-i egyetem tanára, aki szerint a török politikus “politikai jövője nagyban attól függ, hogyan tudja majd fenntartani az AKP feletti hatalmát”. Sok elemző és szakértő szerint ugyanis Edogan hiába szeretné járni a “putyini utat”, még sok kihívással kell szembenéznie, hogy hatalmon maradjon. Először is a török kormány folytatni fogja a törökországi rendőrségek és bíróságok “megtisztítását” Erdogan legnagyobb ellenfelének, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülennek befolyásától.

A másik fontos kihívás, hogy Erdogan megtalálja “méltó utódját” a kormányfői poszton. Sokak szerint a jelenlegi elnök Abdullah Gül lesz a következő török miniszterelnök, mivel Gülnek is jelentős befolyása és fontos bázisa van az AKP-ban. Sok elemző szerint, ha nem teszi meg ezt a lépést Erdogan, akkor az könnyen az Igazság és Fejlődés Pártjának szakadásához vezethet. A harmadik pedig egyértelműen a gazdasági növekedés ismételten beindítása lesz, mivel ez jelenti leginkább Erdogan “legitimációját”, ugyanis a gazdasági sikerei köszönheti, hogy Törökország egy stabil középhatalom lett a Közel-Keleten. Ezért rendkívül fontos, hogy Erdogan újra növekedési pályára állítsa a török gazdaságot, mivel az elmúlt hónapokban romlottak a török gazdasági mutatók a különböző belpolitikai botrányok miatt. 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez