Mexikói turistákat lőttek le az egyiptomi sivatagban – terroristának nézték őket

Terrorellenes rajtaütést hajtottak végre az egyiptomi biztonsági erők a Nyugati Sivatagban, Farafra környékén. Lelőttek 12 embert, tizet pedig megsebesítettek: mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket.

A turisták és kísérőik négy nyitott kisteherautón haladtak tegnap a líbiai határhoz közel fekvő sivatagban, amikor a terroristákra vadászó biztonságiak tüzet nyitottak rájuk. A helyszín részben lezárt övezet, pontosabban külön engedély kell annak, aki arra jár, a turákat be kell jelenteni a rendőrségen. A kairói turisztikai minisztérium szerint ezt a kirándulást szervező utazási iroda elmulasztotta. A szóvivő azt mondta az AP-nek: a turistáknak nem kellett volna ott lenniük, és senki nem is tudott róla, hogy ott voltak. Ráadásul az autóikon nem volt rendszám.

A mexikói külügyminisztérium azt közölte, hogy eddig két mexikói áldozatról tudnak, a többieket most azonosítják. Mexikó vizsgálatot követel Kairótól. A nagykövet bent járt a kórházban a sebesülteknél, ötükkel el is beszélgetett, de azt nem közölte, hogy mit tudott meg.

Az egyiptomi belügy közleménye szerint a katonák és a rendőrök közös terrorellenes műveletet tartottak a sivatagban, és a területre, ahol az incidens történt, egyáltalán nem tehették volna be a lábukat külföldiek. Pedig a Nyugati Sivatag nagyon népszerű hely a turisták körében. Viszont a biztonsági erők is gyakran hajtanak végre akciókat arrafelé, a határ túloldaláról, Líbiából ugyanis fegyverek érkeznek és terroristák szivárognak be Egyiptomba. Az ISIS egyik csoportja azt közölte, hogy az emberei “korlátozott hadműveletet” hajtottak végre tegnap, vagyis a lövöldözés napján a területen, és egy másik, szintén az Iszlám Államhoz köthető csoport is jelezte, hogy fegyveresei jártak Farafra környékén.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez