Mosolygós válószelfi – mi a titka a boldog válásnak?

Az egész Shannonnal és Chriss-szel kezdődött, Kanadában. Mára széleskörű őrületté nőtte ki magát, Izraelben.

Shannon és Chris Neumann örült. Vége lett a házasságnak, a bíróság kimondta a válást, sikerült szépen mindenről megegyezni, még a gyerekekről is. Shannon és Chris bírják egymást, csak éppen nem akarnak már együtt élni. Most ez hivatalosan is elrendeződött. Emlékül egy mosolygós szelfi, a friss válási papírokkal a kézben, aztán ki-ki megy tovább a maga útján.

képcím

A teljesen konvencionális képből divat lett.  A #divorceselfies és  #divorceselfie hashtag alatt egyre több a kép az Instagramon. Töltenek szépen Izraelből is fotókat, és ez kíváncsivá tette az ynet.news portál újságíróját. Úgy gondolta: a végére jár annak, mi is a titka a boldog – válásnak. Megkeresett hát két (ex)párt, hogy megtudja.

Sharon színésznő, és egy borkóstolón találkozott először Dave-vel. A fiú elkérte a számát. Egy évig jegyesek voltak, aztán jött egy törés, úgy gondolták: megpróbálják egymástól távol. Egy év különélés után összeházasodtak. Aztán két éven át úgy is maradtak.

Sharon azt meséli, hogy szeretik egymást, de az együttélés nem megy. Egyszerűen nem illenek össze, más a dinamikájuk, békével elválnak hát. Ennyire azért nem volt egyszerű, adtak maguknak három hónap próbaidőt, amikor csak SMS-ben váltottak szót egymással. Közben lassan maguk mögött hagyták a haragjukat, a frusztrációikat és a szomorúságukat. Lenyugodtak, aztán a végén úgy döntöttek: igen, válnak, de nem csinálnak ebből drámát. Inkább viccesre veszik a figurát, és a válás napját is egymással töltik. És jók lesznek egymáshoz. Mert mégiscsak egy érzelmileg nem pihekönnyű döntésről van szó, és ők támogatni akarták egymást.

kép1

“Nem csak az nem mindegy, kit veszünk el, hanem az sem, hogy kitől válunk”. Ezt már Dave mondja, és úgy véli: neki szerencséje volt, jó válópartner jutott. Amikor a mosolygós válószelfit kitették a Facebookra, volt, aki azt hitte: most házasodtak össze.

Oké, nekik nincs gyerekük, úgy könnyű. De van, aki a sajátja mellett a gyermekei érdekében válik, és ezt komolyan is gondolja. Mint Lee és Noam. Ők nyaralás közben találkoztak hét éve a Vörös-tengernél, Noam meglátta a fiatal Lee-t, amint a strandot tisztítja meg a nejlonzacskóktól és a petpalackoktól. Úgy gondolta: teljesen rendben van a lány, és nem csak a külseje. Bemutatkozás, közös csillagszámlálás, hat évvel ezelőtt esküvő, egy évvel később egy kislány, három év múlva egy másik, egy héttel ezelőtt pedig válás.

Az első baba mindenkiben azokat a jellemvonásokat erősítette fel, amelyeket nem szerettek – mondják. Keményen próbálkoztak, annyira, hogy a végén úgy érezték: elveszítik önmagukat a másik miatt. És persze egymást hibáztatták. Feszültség, stressz, szenvedés. Felismerés: ilyen légkörben bűn gyerekeket nevelni. “Úgy éreztük, párként nem működünk, de barátként és szülőként jók vagyunk. Aztán elváltunk, hogy jóban maradhassunk egymással.” És a válással nincs vége a világnak.

kép2

Szerintük akkor lehet jól válni, ha egy pillanatra sem feledjük, hogy a szorító másik sarkában állónak is érzései meg nehézségei vannak, és inkább segíteni kellene őt, mint gáncsolni. A béke fontosabb, mint a pénz, nem éri meg csatázni. Ami meg a gyerekeket illeti: tiszteletet kell mutatni a másik szülő iránt. Egyszerű, nem? Mondjátok szépen: cheese.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez