A szíriai ellenzék is gratulált Netanjahunak

A közel-keleti országok, csoportok és fegyveres szervezetek nem lelkesedtek az izraeli választások eredménye miatt, sokan bírálták és kritizálták Netanjahu újbóli megválasztását. Azonban a szíriai ellenzék gratulált az izraeli miniszterelnöknek és alig várja, hogy további együttműködésre kerüljön sor Izraellel Bassár el-Aszad, valamint az iszlamista szélsőségesek ellen.

“Szeretnénk kinyilvánítani a legmelegebb gratulációnkat és üdvözletünket Önnek és Izrael népének, új és nagyszerű vezetésének” – gratulált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a múlt heti választási győzelme alkalmából Musa Al-Nabhan, egy szíriai ellenzéki vezető személyiség. Nabhan  közzétette üdvözlő levele néhány részletét az izraeli The Jerusalem Postban, valamint egy rövid interjút is adott az újságnak.

Nem ő volt az egyetlen szíriai ellenzéki vezető, aki nyíltan gratulált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és a Likudnak. A gratulációkat a Likud és Netanjahu nevében Ayoub Kara, egy Likud-párti, drúz származású képviselő fogadta. Az izraeli sajtónak azt nyilatkozta, hogy több szíriai ellenzéki politikus is felkereste, „reményüket fejezték ki, hogy a jövőben az izraeli kormány minden támogatást megad a szíriai népnek függetlenségi harcában.”

Azóta Kara több olyan mérsékelt ellenzékinek tartott szíriai állampolgárral is találkozott, akik egyszerre utasítják el Aszadot és az iszlamistákat is. A The Jerusalem Post úgy tudja, hogy nemcsak leveleket küldtek Netanjahunak, hanem a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) több tisztje telefonon is gratulált az izraeli miniszterelnök újabb győzelméhez. Ezenfelül megköszönték az Izrael által küldött „humanitárius segítséget”, habár azt nem részletezték, hogy pontosan mit is értettek ez alatt. Ezzel együtt kifejezték reményüket arra,hogy “folytatódik a kooperáció a zsidó országgal”.

Az elmúlt hónapokban több olyan jelentés és információ látott napvilágot, hogy Izrael támogatja a Szabad Szíriai Hadsereget. 2014 decemberében jelent meg egy ENSZ-jelentés, amely később az izraeli sajtóban is felbukkant, arról, hogy izraeli kórházakban látják el a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) harcosait. Az ENSZ-megfigyelők több ilyen esetet is leírtak, és jelezték, hogy voltak alkalmak, amikor egészséges milicistákat is láttak Izraelben. Összesen 89 sebesült harcost gyógyítottak a zsidó államban, és gyakran adtak fegyveres kíséretet a mentőknek, akik a sebesülteket a határhoz szállították.

Ezenfelül az a híresztelés is elterjedt, hogy az Izraeli Védelmi Erő (IDF) az an-Núszra Front nevű terrorista szervezettel is kapcsolatban áll, sőt információkat adott át a szíriai kormányerők állásairól a vitatott Golán-fennsíkon. Cserébe -az al-Monitor által szíriai ellenzéki fegyveresekkel készített riport szerint- a terroristák koordinálták a szárazföldön az izraeli légierő támadásait.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez