Szíriába készül a Bundeswehr

Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért – jelezte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szombati beszámolója szerint.

Németország készen áll a katonai szerepvállalásra Szíriában, ha előbb sikerül politikai megállapodásra jutni arról, hogy miként kell stabilizálni az országot, és az ENSZ felhatalmazást ad a küldetésre – mondta a miniszter egy pénteki berlini konferencián.

Kiemelte: elsőként a nemzetközi közösségben diplomáciai úton ki kell alakítani a „politikai minimálkonszenzust”, vagyis egyetértésre kell jutni abban, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni, és kiket kell támogatni. Máskülönben egy katonai stabilizációs küldetés biztosan a konfliktus szereplőinek kereszttüzébe kerül – mutatott rá. Amennyiben viszont sikerül az ENSZ elveinek megfelelő, közös álláspontot kidolgozni, „további lépések” is következhetnek, és Németország „nem maradna ki” ezekből – mondta Ursula von der Leyen .

A szíriai menekültek befogadása „nemes feladat Németországnak” – tette hozzá a védelmi miniszter a FAZ beszámolója szerint. Hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Unió a „tények kényszerítő ereje” révén közös megoldásokat talál majd a menekültválságra.

Ursula von der Leyen pénteki beszéde változást jelez a német kormány álláspontjában. Németország ugyan csatlakozott a Szíriában is mind inkább előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi szövetséghez – és kiképzőkkel, harci felszereléssel és fegyverrel is támogatja az IÁ ellen harcoló észak-iraki kurdokat –, de eddig elzárkózott a szíriai katonai szerepvállalástól.

A védelmi miniszter még szerdán is azt mondta, hogy „elméletileg, abban az általunk nem kívánt esetben, ha csapatok vonulnának be (Szíriába), mindig csak olyanokat találnának el, akiket nem kellene, az egymással harcoló csoportok százainak malomkövei közé kerülnének, és több kárt tennének, mint amennyire hozzájárulnának a rendezéshez”.

A washingtoni Fehér Ház közölte csütörtökön, hogy továbbra is hajlandó taktikai megbeszélésekre Oroszországgal a szíriai háborúval kapcsolatban. Az amerikai és orosz védelmi miniszterek pedig pénteken – egy év után először – telefonon beszéltek egymással.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője szerint a két védelmi miniszter építő jellegű beszélgetést folytatott, kifejezve reményüket, hogy az orosz katonai jelenlét szíriai növekedése és az Iszlám Állam elleni küzdelem összhangban legyen.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, a védelmi miniszterek megbeszélése rámutatott arra, hogy a felek véleménye a kérdések többségében közel áll egymáshoz vagy kifejezetten egybeesik.

Washingtonban már azt sem zárják ki, hogy Barack Obama találkozzon az ENSZ ülésszakára New Yorkba utazó Vlagyimir Putyinnal.

Moszkva meg akarja mutatni Európának, hogy a menekültek okozta válságot hogyan lehet megoldani. A problémát Irakban, Líbiában és Szíriában kell kezelni – mondta a Magyar Nemzetnek Szergej Mihejev politológus, a moszkvai Politikai Konjunktúrakutató Központ igazgatója.

Fotó: Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez