Így néz ki a vízfalat túlélt ház

Nemrég óriási ár érte Japán észak-keleti részét. A dühös démon folyónak nevezett Kinugawa kiöntése után bekövetkezett intenzív áradások szinte mindent elpusztítottak. Kivéve ezt a Hebel Házat, ami minden túlélt. Miért?

Miközben a kiáradt folyó elpusztította a környező városokat, egy épület egyedülálló módon különös figyelmet kapott. A ház Joso városában áll, ahol a legnagyobb volt a pusztítás: egy vízfal csapott le a városra. Ez az egyetlen épület, mely most is stabilan áll a helyén.

A szóban forgó ház három évvel ezelőtt épült úgynevezett Hebel ház, vagyis japán egyik vezető építőipari márkája, mely pórusbeton állít elő, ami az elsődleges építőanyag. A ház panelei ilyen pórusbetont tartalmaznak, ezzel vannak megerősítve az acél gerendák is. A ház tulajdonosa elmondta, hogy egy nagyon stabil, kétszintes Hebel házat akar építeni, a 2011-es nagy Tohoku földrengés és cunami után.

hebel01

A ház melynek alapjában 18 megerősített cölöp áll, kiderült, hogy nem csak egy igen erős épület lett, de segítségével segíteni is tudtak másokon. A japán tévé beszámolója szerint a ház, illetve a szomszéd házak lakóit mentőhelikopterrel mentették ki a katasztrófa idején annak tetejéről.

hebel02 hebel03

A japán közvéleményt annyira lenyűgözte a ház teljesítménye, hogy a Hebel házakat gyártó cég részvényeinek ára ugrásszerűen emelkedni kezdett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez