Ruhája miatt bírálják Egyiptomban az új kormány egyik női miniszterét

Sokan tartják úgy, hogy sokkal szebb lett az új egyiptomi kormány, mint a régi volt. Mégpedig azért, mert három csinos nő is helyet kapott benne.

Az újonnan kinevezett bevándorlási miniszter, Nabila Makram Ebeid Abdel Shahid azonban már azelőtt bírálatok kereszttüzébe került, mielőtt elfoglalta volna a bársonyszéket. Konkrétan akkor, amikor az új kormány felesküdött, és ő bő fekete nadrágjához egy gyönyörűen hímzett, ám nagyon rövid ujjú fekete blúzt vett fel.

Nemcsak a közösségi médiában, de a televíziókban is téma volt a dolog. Ahmed Moussa népszerű talk show-jában azt mondta: Abdel Shahidnak tiszteletreméltó a pályafutása, de rosszul döntött, amikor a bekitatás előtt a tükör elé állt. A miniszterasszony korábban a külügyben dolgozott, főkonzul volt Rómában és helyettes főkonzul Dubajban. Azt mondja: nem fog megváltozni új posztja kedvéért.

A másik két női minisztert viszont mindenki dicsérte visszafogott eleganciájáért. Szahar Naszr, aki a nemzetközi együttműködési tárcát kapta, fekete nadrágkosztümöt vett fel az alkalomra. Akárcsak Ghada Waly, a társadalmi szolidaritásért felelős miniszter, aki már az előző kormánynak is tagja volt. Viszont mindhárman hosszú hajukat kibontva jelentek meg az eskütételen, kendőt egyikük sem viselt.

A már említett Ahmed Moussa szerint a politikai elit mindig is nyugatias nőket szemelt ki arra, hogy képviseljék az országot a nemzetközi porondon és sajtóban. De a politikai intézmények konzervatívak, akárcsak a társadalom nagy része, és ezzel nem mernek szembemenni a politikusok, nehogy veszítsenek a népszerűségükből. Ezért kapnak kevésbé fontos tárcákat a nők.

Saeed Sadek professzor, akinek a szakterülete a politika és a társadalom kapcsolata, tulajdonképpen ugyanezt mondja. Nevezetesen, hogy jóllehet a női választók a legaktivabbak Egyiptomban, ez korántsem tükröződik a nők részvételében a politikában. Annak, hogy jobban bevonják őket ebbe a férfiak által uralt birodalomba, még mindig erős társadalmi korlátai vannak, az egyiptomiak szívesebben látnak férfiakat az ország vezető pozícióiban. Most is három “hagyományosan női” potfoliót adtak nőknek, az számításba sem jöhet, hogy a kül- vagy a belügyet, a pénzügyeket vagy a védelmet irányítsák.

Ami pedig Egyiptom új kormányát illeti: a 33-ból 16 tárcát vezet új ember, és a kulcsminisztériumok, így a védelmi, a külügy- és az igazságügyi élén nem volt változás, mint ahogy a gazdasággal összefüggő tárcák irányítói is a régiek maradtak Sharif Iszmail volt olajügyi miniszter kabinetjében. Amely tulajdonképpen ügyvivő kormányként működik, amíg a még idén megtartandó választások nyomán feláll majd az utódja.

Mindazonáltal nincs könnyű dolga: sok kihívással kell szembenéznie, így azzal az Iszlám Állammal szövetséges terrorista csoporttal, amely a Sínai-félszigetn nagyon aktív, vagy az ország nem éppen rózsás gazdasági helyzetével – vissza kell csábítania például a 2011-es felkelés után eltűnt befektetőket Egyiptomba.

Arról, hogy hogyan és miért is mondott le az előző kormány, ITT írtunk.

Fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez