Aki örül, hogy megbámulják a nagypapája kertjét

Mit szólna, ha vadidegenek kíváncsiskodnának a kertjében? Vagy a nagyapja házát akarnák folyton megnézni belülről? A kérdést Esterházy Antal galántai hercegnek tettük fel Pozsonyban.

„Nagyon jó érzés, hogy sokan jönnek megnézni az Esterházy-kastélyt. Hiszen már a felmenőim is azt akarták, hogy sokan lássák, mi történik Fertődön, milyen a zene, a kultúra, stb.” – Mesélte az Esterházy család egyenes ági leszármazottja Pozsonyban, ahol a felújított fertődi kastélyról tartottak sajtótájékoztatót.

e4

Az elmúlt öt év munkálatainak köszönhetően szinte teljesen újjászületett az Esterházy-kastély – ismertette az épületegyüttes állapotát Bodrogai László Anzelm az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója a pozsonyi rendezvényen. Megújult a teljes homlokzat, a nyugati szárny kivételével a belső terek, az Angolpark, az Északi park és a kastély egykori mulatóerdeje, a Lés-erdő. A rekonstrukció egyik legnagyobb büszkesége a Cziráky Margit grófnő nevéhez fűződő Rózsakert, ahol 8700 rózsatő virít. A génparkként is funkcionáló kertben Márk Gergely nemesítő több mint 400 saját rózsafajtája is megtekinthető.

e3

A világ harmadik legnagyobb barokk-rokokó kastélyaként is számon tartott fertődi épületegyüttes kulturális örökségét az Eszterházi Vigasságok koncertsorozat teszi élővé. Az idén harmadszor megrendezett komolyzenei koncerteken hazai és világsztárok is szerepelnek – tájékoztatott Rácz Márton a program művészeti vezetője. Bár nagyon-nagyon büszkék Fertőd egykori zenei életére, nem egy hangzómúzeumot terveznek. Sokkal inkább azt az Esterházy tündérvilágot szeretnék megidézni, amilyen a saját korában volt a kastély, és amely Joseph Haydn-t is inspirálta.

e2

A megújult kastély vendégeinek 40 százalékát a külföldiek adják. Földrajzi okokból az osztrák és szlovák vendégek igen fontosak – tájékoztatott Bodrogai László Anzelm. Tavaly például 155.000 szlovák töltött legalább két vendégéjszakát Magyarországon – ismertette az adatokat Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország szlovákiai nagykövete. Szerinte ez a tendencia tovább fog fejlődni, mivel a magyar-szlovák kapcsolatok folyamatosan növekszenek, Magyarország megítélése javul a szlovákok körében és az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a hazánkba látogató szlovákok száma.

Képek: PG

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez