II. Rákóczi Ferenc mozdonnyal a Kassai-őrjáraton

Mező Tibor és Petrus György nem először indítanak utazást a környező országokba, és ez most is meglátszott a minőségen és a szervezettségen. A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2008 óta szervez utakat a magyarlakta vidékekre, legsikeresebbnek talán a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors mondható, melyek a Csíksomlyói Pünkösdi búcsúba szállították az érdeklődőket. Most Kassára invitáltak minket.

A Kassai-őrjárat néven futó kiruccanás célja a megemlékezés II. Rákóczi Ferenc fejedelemről, akinek idén volt a halála 280., és az újratemetése 109. évfordulója. Kassára pedig a Magyar Állami Vasutakkal együttműködésben idén készített II. Rákóczi Ferenc mozdony repített minket különkocsiban.

IMG_8605

Érkezésünkkor már a pályaudvaron vártak minket, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő vezetésével, és velünk tartott Szesztay Ádám is, Magyarország kassai főkonzulja. A pályaudvarról hamar továbbálltunk az utazáson végig minket szállító kisvonathoz, ami igen hangulatos módja volt a város felfedezésének.

IMG_8629

Először a kassai Dómot tekinthettük meg, ahol rövid idegenvezetés után a magyar látogatók rövid énekléssel üdvözölték Kassát.

IMG_8639

IMG_8649

Ezután következett a Rodostói Ház, ahol az ünnepi beszédek után a résztvevők megkoszorúzták a ház udvarán található II. Rákóczi Ferenc szobrot.

IMG_8661 IMG_8670 IMG_8679

A koszorúzás után még egy rövid műsor is volt a Rodostói Ház melletti református templomban, ahol ünnepi beszédekkel emelték a hangulatot, illetve a CSEMADOK Kassai Városi Választmányának ünnepi előadásait tekinthettük meg.

IMG_8687

Az ekkorra eléggé megéhezett társaság tagjait átvitték a Kassai Kultúrparkba, ahol a “Magyar-szlovák ízvilág” nevű rendezvény keretén belül először fogadták Magyarország főkonzulját, majd egy igazán rendhagyó ebéd során csillapíthatták éhségüket. Itt az egymáshoz közeli magyar és szlovák konyhai ízek keveredtek finomabbnál finomabb fogásokban.

IMG_8693

IMG_8697

A nagy falatozás után még sor került a Márai Emlékszoba és a Kelet-Szlovákiai Múzeum megtekintésére, majd a kisvonattal visszavittek minket a pályaudvarra.

Az egésznapos program igazán eseménydús volt, így a visszaútról már jóval fáradtabban, de élményekben gazdagon érkeztünk vissza Budapestre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez