A menekültek most már bánják, hogy Európába jöttek

Az iraki menekültek a Facebookon üzentek honfitársaiknak, hogy nem jöjjenek Európába mert megbánjak – közölte az Yle finn televízió.

Videóban üzentek honfitársaiknak az iraki menekültek, akik egyáltalán nincsenek elragadtatva az európaiak vendégszeretetétől. A Sputnik hírportál szerint a videóból  kiderül, hogy a háború elől menekülő irakiak már azt fontolgatják, hogyan menjenek vissza szétlőtt hazájukba.

„Bárcsak ne jöttünk volna Európába” – mondták a videóban a  menekültek, akik azt is elárulták, hogy rengeteg pénzt fizetettek azért, hogy eljussanak ideáig. „Súlyos hibát követtünk el azzal, hogy Európába jöttünk” – mondták a finn tévének.

Musztafa, aki arabul üzent honfitársainak, azt állította, hogy Irakban sokkal jobb volt az életük, annak ellenére, hogy állandó veszélynek voltak kitéve. „Nem érdekel, visszatérek a hazámba, és inkább ott halok meg”- mondta elkeseredetten az iraki férfi.

A menekültek a finn televíziónak arról is panaszkodtak, hogy Európában rendkívül drága az élet és az árak borzasztóan magasak. A befogadóközpontokban pedig alig kapnak ételt és ruhát, ami szintén felháborítja őket. Szerintük menekültnek lenni, „borzasztóan megalázó dolog”.

Egyesek azonban kételkednek a riport hitelességében. A közösségi oldalakon több komment is szándékos manipulációval vádolja a finn kormányt, mondván, hogy a riport sokkal inkább egy PR- kampányra hasonlít, mint a valóság bemutatására.

A vádak egyébként nem alaptalanok, mivel Helsinki nemrég azt közölte, hogy fontolóra veszi a finn határok lezárását, hogy megakadályozza a menekültáradat betörését az országba.

Január óta a becslések szerint körülbelül félmillió menekült érkezett az Európai Unióba.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez