Amnesztia az al-Dzsazíra Egyiptomban bebörtönzött újságíróinak

A hírek szerint a legtöbb megkegyelmezett annak a sokak által vitatott törvénynek a megsértése miatt töltötte börtönbüntetését, amely jelentősen korlátozza a tüntetések jogszerű megtartását, és azokat szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti.

Elnöki kegyelemben részesített szerdán száz bebörtönzött fiatalt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, sajtóértesülések szerint a muzulmán világ áldozati ünnepe, az íd al-adha előtt egy nappal bejelentett amnesztia révén az al-Dzsazíra pánarab hírtévé két újságírója, Mohamed Fahmi és Báher Mohamed is szabadlábra kerül.

A hírek szerint a legtöbb megkegyelmezett annak a sokak által vitatott törvénynek a megsértése miatt töltötte börtönbüntetését, amely jelentősen korlátozza a tüntetések jogszerű megtartását, és azokat szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti.

Az elmúlt két évben emberek százait tartóztatták le a jogszabály megsértése miatt, amelyet néhány hónappal Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013. július 3-i elmozdítása után léptettek érvénybe a rend helyreállításának indokával. A rendelet bírálói arra emlékeztettek, hogy a jelenlegi hatalom is az iszlamista rezsim elleni tömeges tüntetésekből meríti legitimációját.

Az al-Dzsazíra angol nyelvű csatornájának újságíróit hamis információk terjesztése és engedély nélküli munkavégzés vádjával ítélték három, illetve három és fél évi szabadságvesztésre a múlt hónap végén.

Az ausztrál Peter Greste-t, az egyiptomi-kanadai Mohamed Fahmit és az egyiptomi Báher Mohamedet 2013 végén tartóztatták le egy kairói szállodában, és először 2014 nyarán ítélték őket hosszú börtönbüntetésékre. Akkor még a vádak között volt az iszlamista exállamfő mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalom támogatása is, amelyet a hatóságok néhány nappal a sajtómunkások letartóztatása előtt nyilvánítottak terrorcsoportnak.

Az ausztrál Peter Greste-t több mint egy év fogság után kitoloncolták egy újonnan hozott törvény segítségével, amely sokak szerint az egész világsajtó által követett és komoly diplomáciai problémákat okozó per miatt született egy elnöki határozat alapján. Az említett jogszabály szerint az államfő elrendelheti az Egyiptomban bebörtönzött vagy ítéletre váró külföldiek kitoloncolását.

Mohamed Fahmi ezek után lemondott egyiptomi állampolgárságáról, mégsem hagyhatta el börtönét. Végül tavaly év végén érvénytelenítették az újságírók ítéletét, akik több mint 400 nap után szabadlábra kerültek. A pert idén januárban újraindították, s az a legtöbb résztvevő és megfigyelő meglepetésére ismét börtönbüntetésekkel zárult.

Az iszlám böjti hónap kezdete előtt egy nappal született elnöki kegyelem váratlanul érinthette az időközben 18 hónapja rács mögött ülő Fahmit is, aki az egyik legolvasottabb napilap, az al-Maszri al-Jóm szerdai számában nyílt levelet intézett az államfőhöz, s abban visszakövetelte egyiptomi állampolgárságát.

A korábban a CNN amerikai hírtévének is dolgozó 41 éves riporter már a bírósági tárgyalások alatt is hangsúlyozta hazafiasságát, és elmondta, akarata ellenére, magas rangú tisztségviselők nyomásának eleget téve mondott le állampolgárságáról, hogy így elhagyhassa börtönét.

Ugyancsak kegyelemben részesült két népszerű aktivista, Szanáa Szeif és Jára Szallám, akiket tavaly decemberben ítéltek el, amiért a demonstrációkat megnehezítő törvény ellen tüntettek. A fiatal nők kétéves börtönbüntetésüket töltötték.

Sajtóértesülések szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi a mai rendelet azonnali végrehajtására utasította a belügyminisztériumot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez