Kairó váratlanul szabadon engedte az al-Dzsazíra egyik újságíróját

Tavaly óta az új egyiptomi vezetésre nagy nyomás nehezedett azért, hogy engedje szabadon az egyik ausztrál állampolgárságú, al-Dzsazírának dolgozó újságírót. Végül Kairó úgy döntött, hogy “hazadeportálja” a férfit.

400 napnyi fogság után szabadon engedték Peter Greste ausztrál állampolgárságú, de a katari al-Dzsazíra televíziónak dolgozó újságírót. Tegnap délután négykor az őt szállító repülőgép elhagyta Egyiptomot, és Cipruson szállt le. Az al-Dzsazíra üdvözölte Peter Greste kiszabadulását, de ugyanakkor követeli a másik két alkalmazottja elengedését is. A Greste-család nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, az újságíró bátyja annyit közölt, hogy “euforikus hangulatban vannak”.

Peter Greste két társával, az egyiptomi állampolgárságú Baher Mohameddel és az egyiptomi-kanadai kettős állampolgárságú Mohamed Fahmival együtt került börtönbe. Mindhármukat héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy egyiptomi bíróság. A vád szerint 2013-ban az akkor megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló szervezetet, a mára betiltott Muszlim Testvériséget támogatták, mégpedig úgy, hogy  hamis híreket terjesztettek annak érdekében, hogy megbontsák az ország egységét. A szigorú ítélet megszületéséhez hozzájárult az akkoriban nagyon feszült egyiptomi-katari viszony is, Kairó ugyanis a Perzsa-öböl menti monarchiát vádolta meg azzal, hogy káoszt okoz Egyiptomban.

Az újságírók ellen hozott ítélet számtalan vitát szült Egyiptomon belül és kívül is. Fattah asz-Szíszi elnököt sokat bírálták. „Nagyon negatív hatással van az ügy az országra” – ismerte el egy tavalyi beszédében Szíszi. A sok kritika és az erősebb diplomáciai nyomás miatt aztán olyan törvényt hoztak,  amely felhatalmazta őt arra, hogy engedélyezze az országban vád alá helyezett, vagy már elítélt külföldiek hazatérését.

Az amnesztiához hozzájárulhatott az egyiptomi-katari viszony rendezése is, tavaly év vége óta ugyanis megkezdődött az óvatos közeledés Kairó és Doha között. Azonban arról már nincs információ, hogy a másik két al-Dzsazíra újságírót is szabadon engedték volna. Egyikük, Mohamed Fahmi ugyan kanadai állampolgár is, de védőügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy az elnöki kegyelmet lehetővé tévő törvény rá csak abban az esetben vonatkozna, ha leadná egyiptomi állampolgárságát. Ez utóbbit azonban a hazafiasságát gyakran hangoztató újságíró mindeddig határozottan elutasította.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez