Elindult az első wifis vonat Egyiptomban

Részben Egyiptomban készült, teljesen klimatizált, és a Kairó-Alexandria vonalon jár tegnaptól.

Az új vonat felerészt egyiptomi, felerészt kínai. Tegnap délután indult első útjára a felújított Ramszesz pályaudvarról, Kairóból, ott volt a kormányfő és a közlekedési miniszter is.

train

A wifin és a légkondicionálón kívül biztonsági kamerákat is szereltek minden kabinba, és egy rendelő is készenlétben áll orvossal a vonaton, rosszullétek vagy vészhelyzet esetére. Három elsőosztályú és öt másodosztályú kocsival működik a vonat, az előbbiekre 100, az utóbbiakra 70 fontért lehet jegyet venni, vagyis úgy 3500, illetve 2500 forintért. Ja igen: van étkezőkocsi is, ami igazán hasznos lehet. A két legnagyobb egyiptomi város közti, nagyjából 200 kilométert ugyanis az al Ahram szerint 4 és fél óra alatt teszi meg az új vonat. A lap legalábbis előzetesen azt írta, hogy a tegnapi nyitóútnál délután 3-kor tervezték a kairói indulást és este fél 8-kor az alexandriai érkezést. Itt azért tamáskodunk egy kicsit: az eddig is működő népszerű spanyol vonatokkal ugyanis 2 és fél óra az út, 50, illetve 25 fontért. Hogy tegnap végül mennyi idő alatt tette meg a távot az új luxusvonat, arról ma sehol nem találtunk hírt.

Az új vonat elindítása egyébként azért is fontos, mert az elmúlt években sok vasúti baleset követelt emberéleteket Egyiptomban, részben az elavult berendezések és az elöregedett infrastruktúra miatt. Egyedül tavalyelőtt hat ilyen katasztrófa volt, összesen több tucat halottal és sebesülttel. Az ország legszörnyűbb vasúti tragédiája még 2002-ben történt, akkor tűz ütött ki a Kairóból Asszuánba tartó vonaton, 361 utas veszett oda. A mostani, egyiptomi-kínai jármű elindításával sokat vártak, hogy minél jobban fokozhassák a biztonságot. Ez egyébként prototípus, további 23 ilyen vonatról írtak alá szerződést.

 

A képen a kairói Ramszesz pályaudvar.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez