Gondoljon a jövőre, bérelje ki koporsóját előre!

A temetést követő bizonyos idő elteltével exhumálják a halottat, és díszes, drága koporsóját olcsó gyalulatlanra cserélik. Morbid, igaz? Nem is erről szól a legújabb moszkvai temetkezési kezdeményezés.

Az utóbbi időszak gazdasági nehézségei súlyosan érintik az orosz társadalom alsó rétegeit. Sokan a szeretteiknek kijáró végtisztességet sem tudják a megfelelő módon megadni, mert egész egyszerűen nem futja a temetésre.

A probléma sajnos már akkora, hogy új temetkezési törvénytervezetet terjesztett fel az Orosz Fejlesztési Minisztérium. A dokumentum szerint a folyamat több része is ingyenessé válhat, például a szükséges papírok kiállítása, a koporsó, a holttest szállítása, vagy éppen maga a temetés, illetve a hamvasztás. A tennivalókat egy speciális temetkezési szolgálat látná el. Azok pedig, akik már fizettek a temetésért, szociális segély formájában kapnák vissza az összeget.

Internetes fórumok alapján egy orosz temetés átlagosan 80.000-120.000 rubelbe kerül (336.000-504.000 Ft). A törvénytervezetben ígért ingyen koporsó körülbelül 75.000 forinttal könnyítene a kiadásokon. A legolcsóbb koporsót ugyanis 18.000, a legdrágábbat pedig 35.000 rubelért kínálja egy moszkvai temetkezési vállalat honlapja.

Hasonló könnyítést végezne a Nekropol moszkvai vállalat, amely most készül bejegyeztetni a „koporsót bérbe” termékjelzést. A Moszkva városi hírportál értesülései szerint a cég által válságellenesnek nevezett szolgáltatás lényege a következő: a díszes bérkoporsó teljes árának tíz százalékáért abban helyeznék el a halottat a szertartás idejére, és később raknák át az olcsóbb dísztelenbe.

A Nekropol igazgatója, Ivan Mojszejev bizakodva várja a hivatalos jóváhagyást a bérkoporsóhoz, amihez hasonló egyébként még nem létezik Oroszországban. Tervei szerint a szolgáltatást ez év végig bevezetik.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez