Az Iszlám Állam miatt telefonált Putyin

A szíriai helyzetről és Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcról egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodóval – jelentették vasárnap hírügynökségek, megjegyezve, hogy eszmecseréjük alig két nappal Putyin ENSZ-béli beszéde előtt folyt, amelyet nagy várakozások előznek meg.

Az orosz elnöki hivatal szűkszavú közleménye szerint a telefonbeszélgetést Putyin kezdeményezte. A szeptember 16-i telefonbeszélgetés folytatásaként Putyin és Abdel-Azíz eszmét cserélt a közel-keleti térség biztonságáról, különös tekintettel a szíriai helyzet rendezésére. Szót ejtették továbbá az Iszlám Állam és más terrorcsoportok elleni harcban való hatékony nemzetközi együttműködés megszervezéséről – olvasható a Kreml tájékoztatójában.

Oroszország, a damaszkuszi rezsim szövetségese, a közelmúltban jelentősen növelte katonai jelenlétét Szíriában, ami aggodalmakat váltott ki Nyugaton, amely eddig azon az állásponton volt, hogy csak Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásával, a mérsékelt ellenzék hatalomátvételével képzelhető el a válság rendezése. Ezen az állásponton van Rijád is, amely rész vesz az IÁ elleni légi hadjáratot folytató, amerikaiak vezette katonai koalícióban. A Nyugat és Rijád is attól tart, hogy Oroszország nemcsak az IÁ-val, de Aszad mérsékelt ellenlábasaival is szembeszáll.

A szíriai rendezés kérdése várhatóan előtérbe kerül az ENSZ-közgyűlés jövő heti általános vitájában, amelyen hétfőn beszédet mond Vlagyimir Putyin is. Felszólalását feszült várakozás előzi meg. Az orosz elnök várhatóan az Iszlám Állam elleni közös harc mellett fog síkraszállni, és körvonalazza ezzel kapcsolatos tervét.

Moszkvában szombaton jelentették be, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak közös információs központot hozott létre Bagdadban az Iszlám Állam elleni harcra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez