Rengeteg ember szökött meg egy szigorúan őrzött börtönből

Keresztény milicisták támadtak meg a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában egy börtönt, ahonnan végül több száz volt milicistát és katonát szabadítottak ki. Többségük komoly szerepet játszott az egy éve kirobbant polgárháborúban, ami végül súlyos etnikai tisztogatásba torkollott.

„Senki sem maradt a börtönben” – mondta egy biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek. A támadók az anti-Balaka keresztény milícia harcosai voltak, akik hétfő hajnalban rohanták le a szigorúan őrzött Ngaragba börtönt. Azt nem tudni, hogy a börtönben hány elítéltet tartottak fogva. Biztonsági források és szemtanúk azonban jelezték, hogy többszázan szöktek meg a keresztény milicisták akciójának köszönhetően.

A közé-afrikai ország fővárosában napok óta rendkívüli feszült a helyzet, miután ismeretlen elkövetők megöltek egy muszlim taxisofőrt. A gyilkosság hatalmas indulatokat váltott ki a fővárosban, ahol többnapos zavargások robbantak ki a keresztények és a muszlimok között, és legkevesebb 30 ember életét követelték.

A feszült helyzet miatt Samba Panza elnökasszony rövidre zárta amerikai látogatását, ahol ez ENSZ közgyűlésén vett részt. Abban az esetben, ha az indulatokat nem sikerül csillapítani, nagy valószínűséggel az októberi választásokat is el kell halasztani, és ez tragikus következményekkel járhat a polgárháborún és etnikai tisztogatáson átesett országban. Ráadásul novemberben Ferenc pápa is hivatalos a Közép-afrikai Köztársaságba – őt sokan megváltóként várják a koldusszegény országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez