Bosszúból gyilkoltak keresztényeket Banguiban

Legkevesebb 21 ember vesztette életét és százan megsebesültek a muszlimok támadásában a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában.

Machetével és késekkel felfegyverkezett muszlimok támadták meg Bangui keresztények lakta ötös körzetét, ahol házakat, autókat és egy templomot is felgyújtottak. A gyilkos indulatokat egy muszlim férfi halála váltotta ki, akit vélhetően keresztények gyilkoltak meg, majd holttestét kihajították a repülőtérhez vezető egyik útra. Szemtanúk és a helyi hatóságok közlése szerint a támadók mind muszlimok voltak, a főváros hármas körzetéből – ez Bangui legnagyobb muszlimok lakta kerülete. A helyi lakosok elmondták, hogy fővárosban állomásozó kéksisakosok nem tettek semmit a vérontás megfékezésére. Csupán egy ENSZ-helikopter repült el a körzet felett, de beavatkozására már nem került sor. Kórházi források 21 halottról és közel 100 sérültről számoltak be.

A helyi hatóságok szerint az idén még nem volt ilyen véres konfliktus a fővárosban. Sokan ezért már előre aggódnak, mivel október 18-án, ha minden igaz, választásokat tartanak az átmeneti időszak lezárására a polgárháborún és etnikai tisztogatáson átesett országban. A Közép-afrikai Köztársaságban azonban továbbra is rendkívül feszült a helyzet. Az ország ugyanis gyakorlatilag két részre szakadt, a kisebbségben lévő muszlimok az észak-keleti részt ellenőrzik, mig a keresztények az ország déli területeit. Szakértők szerint nincs kizárva, sőt elég valószínű, hogy az októberi választásokat végül elhalasztják, hogy az ENSZ-békefenntartóknak legyen idejük lefegyverezni az egymással szemben álló milíciákat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez