Muszlimok építenek kápolnát keresztény szomszédaiknak

Pakisztán északnyugati részén, Pandzsábban a békés együttélés ritka példáját mutatják az egyik faluban.

Fajszalabádban, Pakisztán textilipari fellegvárában van egy kis falu, ahol mindössze 20 keresztény család él, és ők sem túl jómódúak. Ezért imádkozniuk sincs hol. De hamarosan lesz. Húsvétkor muszlim szomszédaik pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy imahelyet építhessenek nekik – mesélte az Anadolu török hírügynökségnek az ottani lelkész, Aftab James.

Eddig egy-egy hívő otthonában tartották az istentiszteleteket, de ez nem volt az igazi. Az atya azt mondja: hálásak muszlim testvéreiknek, és büszkék arra, hogy ez történik velük. Kapnak ajándékba egy kápolnát. Nagyon izgatottak.

A keresztény gyülekezet egyik tagja, Faryad Maszih arról beszélt, hogy először el sem hitték a hírt. De meglpetésükre a bejelentés után egy hónapon belül elindult az építkezés. A gyülekezet régi álma valóra válik.

A helyi közösség már 150 ezer pakisztáni rúpiát gyűjtött össze, még körülbelül négyszer ennyire lesz szükség. Azt mondják, összejön az is. A kápolnában egy közepes méretű imaterem lesz, és még egy másik szoba is, különféle tevékenységekhez.

“Nekünk négy mecsetünk van, nem igazság, hogy nekik, csak mert szegények, egy templomuk sincs” – mondja az adományozók egyike, Mian Ejaz. Ezért volt hát a húsvéti ajándék. Az ünnepen egyébként bomba robbant egy parkban Lahore-ban, és több ünneplő keresztényt is megölt.

Azt szeretnék, ha a világ megtudná: Pakisztán nem a szélsőségesek földje – mondja Ejaz. Ők csak egy apró kisebbség. Az ország nagy részére szerinte a vallási tolerancia a jellemző. “A keresztény világ egyébként is sokat tesz a muszlim menekültekért. Ezt viszonoznunk kell.”

A keresztények alkotják Pakisztán legnagyobb vallási kisebbségét: a 180 milliós országban azonban így is csak a lakosság 3 százalékát adják. A legtöbben közülük Pandzsábban élnek, és leginkább az egyészségügyben és az oktatásban dolgoznak. A pakisztáni keresztények 60 százaléka protestáns, a többiek katolikusok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez