Több mint száz lakodalmazót ölt meg egy légicsapás

A korábbiaknál közölteknél négyszer több, 131 halálos áldozata van Jemenben a lakodalmat ünneplőket ért, feltehetően a szaúdiak vezette szövetségesek által tévedésből végrehajtott légicsapásnak – közölték helyi kórházi források.

Az eset a Báb-el-Mandeb-szoros közelében, a Vörös-tenger partján fekvő al-Vahga faluban történt. Helyi lakosok szerint két rakéta csapódott be a lakodalmi sátrakba, ahol egy, a húszi lázadókkal szövetkező férfi esküvőjét tartották.

Az áldozatokat a makbanai kórházba szállították, és ottani orvosok mondták azt, hogy 131-en haltak meg a légicsapásban. A jemeni biztonsági forrásokra hivatkozó hétfői hírügynökségi jelentések még 28 ember haláláról szóltak.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a szaúdiak vezette koalíció tévedésből mért légicsapást a násznépre, de maguk a szaúdiak határozottan cáfolták, hogy ők követték el a támadást. A koalíció szóvivője azt mondta, hogy feltehetően húszi lázadók lőtték ki a rakétákat.

A civileket ért támadást az ENSZ főtitkára is elítélte. Ban Ki Mun felhívta a jemeni fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi felet “az országon belül és azon kívül”, hogy “haladéktalanul szüntessenek be minden harci cselekményt”.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy amennyiben igaz, hogy 131-en haltak meg, akkor ez a legsúlyosabb incidens az egy éve tartó jemeni fegyveres viszály kirobbanás óta. Az ENSZ-iroda adatai szerint a március vége és szeptember 24. közötti időszakban 4500-an haltak meg a jemeni harcok során, ebből 2355 civil áldozat volt.

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen.

Nemzetközi emberi jogi csoportok megkongatták a vészharangot amiatt, hogy egyre több a civil áldozat. Az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi irodájának adataik szerint a konfliktus kirobbanása óta több mint 4500-an haltak meg Jemenben, és közülük 2355-en a szaúdi légi hadjárat kezdete, március óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez