Vége a tűzszünetnek, ismét háború van

Egy órával az ötnapos humanitárius tűzszünet lejárta után újraindították jemeni légicsapásaikat a Szaúd-Arábia vezette szövetséges erők, két hullámban támadva a síita lázadók ádeni állásait – jelentették hétfőre virradó éjjel jemeni katonai források és szemtanúk.

Rijád Jászín jemeni külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy az arab koalíció gépei azért újították fel a légicsapásokat, mert a húszi fegyveresek és szövetségeseik megsértették a tűzszünetet. A támadások ugyanakkor elkerülik a szanaai repülőteret, az ádeni és hodaidai kikötőt, hogy oda bejuthassanak a külföldről érkező segélyek. Hozzátette, hogy a szövetségesek nem fontolgatnak semmilyen újabb tűzszüneti javaslatot, jóllehet az ENSZ a fegyvernyugvás meghosszabbítását kérte.

A helyi idő szerint vasárnap éjfélkor kezdődött szövetségesi légicsapások egyik célpontja az ádeni elnöki palota körzete volt, a másik a különleges erők egyik támaszpontja. Mindkét helyszín a síita húszi lázadók, illetve az Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők ellenőrzése alatt áll a dél-jemeni nagyvárosban – tették hozzá ugyanazok a források.

Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni megbízottja nem sokkal korábban Rijádban még arra sürgette a szaúdi fővárosban tárgyalásokat kezdő jemeni vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a Szaúd-Arábia által öt napra meghirdetett humanitárius célú tűzszünet tartós fegyverszünetté alakítása érdekében.

Szaúd-Arábia és öböl menti arab szövetségesei március 26-a óta folytatnak légi hadjáratot a síita lázadók ellen, illetve a nemzetközi közösség által elismert jemeni elnökhöz, a Szaúd-Arábiába menekült Abed Rabbo Manszúr Hádihoz hű erők támogatására. Az ötnapos tűzszünet lényegében a légicsapások felfüggesztését jelentette. A szárazföldi harcok ugyanakkor folyatódtak a szemben álló felek között, ahogy a húszi lázadók szaúdi határ elleni támadásai is.

Az ENSZ jemeni megbízottja szerint az ötnapos tűzszünet nem volt elegendő arra, hogy segítséget juttassanak el a harcok sújtotta térségek lakosságának. A világszervezet katasztrofálisnak tartja a humanitárius helyzetet Jemenben, ahol március óta több mint 1600 ember vesztette életét a harcokban.

Saraf Lukman ezredes, a korábbi elnökhöz hű fegyveres erők szóvivője vasárnap azt hangoztatta, hogy erőik továbbra is betartják majd a tűzszünetet. Szanaában tartott sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította az ENSZ május 12-i kezdeményezését a tűzszünet meghosszabbítására vonatkozóan. „A Jemen elleni hadműveleteket azonnali hatállyal le kell állítani, ahogy az ország légi és tengeri blokádját is, mivel ezeket elsősorban a békés lakosság szenvedi meg” – hangoztatta.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez