Utazás kamerával a gyönyörű Grúziában (képek)

Az egyre terjeszkedő fapados légitársaságoknak köszönhetően eddig csak drágán és átszállással elérhető országok is felkerültek a magyar utazók térképére. A grúziai Kutaiszi az egyik ilyen új úticél. Az ország szép tájai, keresztény emlékei, kedves lakói, finom ételei megérnek egy vagy több látogatást.

Kutaisziban most sajnos csak rövid időt töltöttem. Ez arra volt elég hogy felmentem a 11. században épült, gyönyörűen felújított Bagrati katedrálishoz.

A városból két kirándulást tettem – marsrutkával, a helyi közlekedés legnépszerűbb járművével. Kedvelt, mert olcsó és gyors, de a sofőrök vezetési stílusát a helyiek se szeretik.

A Prométheusz cseppkőbarlang ritka látványosság (de a csónakázásra nem érdemes befizetni). Gelati 11. századi kolostorát kívülről éppen felújítják, de így is öröm volt nézni a freskókat (amikre szintén ráférne a restaurálás) és mozaikokat.

Kutaisziból Tbiliszi felé szintén megálltam két helyen. Gori Sztálin szülővárosa, ahol még a Szovjetunió alatt épült múzeumban mutatják be a hozzá kapcsolódó tárgyakat, fotókat, festményeket, és az ajándékokat, amiket a diktátor kapott a világ vezetőitől. Látogatható a régi cári vonatból átalakított páncélozott vasúti kocsi, mely igazán puritán: az egyedüli luxus a kezdetleges légkondicionálás volt benne. A városban (mert persze a múzeumban több is van) volt egy nagy Sztálin-szobor, amit eltávolítottak, de éppen most olvastam a hírt, hogy talán visszaállítják.

A másik városka, ahol megálltam, Mcheta volt. A város, mely sokáig Grúzia fővárosa volt, az ország egyik legrégebbi városa, i.e. az 5. században alapították. Az itt található Szvetichoveli székesegyház a Dzsvari és Samtavro kolostorok 1994 óta a világörökség részei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez