Totu, ha kalandra vágysz

A Malawi Kereskedelmi és Kulturális központ asszisztense, Nyayori Sissya a Malawi tó egyik szinte teljesen eldugott részéről származik. Totut szigetnek nevezik, mert egy olyan partszakaszán van a tónak, amely egyelőre csak hajóval megközelíthető.

Totu az egyik lélegzetelállító helye Malawi északi részének: belső sziget, amiről még a legtöbb malawi ember sem tudja, hogy létezik. Miután megérkezel Nkhata-Bay körzetbe, két és fél órás csónakázás után érhető el ez a rejtélyes sziget. A csónakázás közben pedig nem lehet eléggé értékelni, mennyire csodálatos a természet. Gyönyörű hegyek, olyan tiszta tóvíz, hogy látni benne a halakat, és emellett vad állatvilág, például majmok ugrálnak fákról fára.
 
Totu lakói nagyon barátságosak. Amíg az ember a csónakban utazik, készüljön fel, hogy élelmiszerrel fogják kínálni. Bármiféle kis ennivalójukat megosztják. Ha mégsem lenne náluk semmi élelem, akkor azt rengeteg mosollyal és baráti biccentéssel pótolják. Ahogy Totu felé utazik az ember, több kisebb falu mellett is elhalad. A csónak néha meg-megáll, hogy a helyi lakosokat kitegye. Totun az élet nagyon nyugalmas. A férfiak dolga, hogy a családot ellássák, mindenki halászik, miközben a nők a gyerekeket nevelik és a háztartást tartják rendben. Gyakori látvány, ahogy a nők a tó partján mosnak, bambuszállványokon halat szárítanak, vagy éppen a helyi fő élelmiszert, a cassava növényt szárítják a sziklákon. Ha látogatóként vágysz egy kis testmozgásra, a totuiak örömmel látnak, hogy kivedd a részed ezekből a feladatokból.
 
Napközben a férfiak viszont szívesen szunyókálnak egyet (mivel a fél éjszakát halászattal töltik), vagy éppen a halászhálókat foltozgatják, ha arra van szükség. A gyerekek imádják a vizet, és be kell valljam, ezek a srácok még könnyedén akár olimpiai aranyérmet is nyerhetnének. 4 évesen már úgy úsznak, mint a halak.
 
Totu lakossága kevesebb, mint 3000 fő, és ebben a kis paradicsomban 0% a bűnözés. A helyi lakosoknak nincs szükségük biztonsági berendezésekre. Senki nem tesz lakatot az ajtajára, az emberek átmennek a falu másik oldalára focimeccsre, és mikor visszatérnek, mindent érintetlenül találnak. A közösség itt igen erős, mindenki ismer mindenkit… ha szükség van rá, minden falubeli kész segíteni.
 
Totu szigetén nincsenek 4 vagy 5 csillagos hotelek, de még motelek sem. Aki csak a luxust szereti, ide ne jöjjön. Ha mégis úgy döntesz, hogy ellátogatsz ebbe a kis paradicsomba, hozd a kempingfelszerelésed. A sátrad leverheted bármelyik homokos strandon. Éjszaka pedig tanúja lehetsz, miért nevezte el David Livingston a Malawi tavat a “Csillagok tava”-nak.
 
Ha a szíved mélyén kalandra vágysz, Totu sziget az, ahová el kell látogatnod!
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez