Nem 150: csaknem félezer iráni halt meg Mekkánál

Az iráni állami televízió csütörtöki jelentése szerint az ország 464 állampolgára vesztette életét a mekkai zarándoklaton múlt héten történt tragédiában, ez jóval magasabb szám a korábban közölteknél.

Szaúd-Arábia szerint a tragédiában 769 zarándok vesztette életét, de az iráni, indiai és pakisztáni hatóságok vitatták ezt a számot. Rijád korábban 1090 halott fényképét adta át külföldi diplomatáknak azonosítás céljából, de a szaúdi belügyminisztérium szerint köztük nemcsak a 24-i tragédia áldozatai, hanem a zarándoklat során életét vesztett összes személy, így például a természetes halált haltak is szerepelnek. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán nemzetközi vizsgálatot sürgetett a tragédia ügyében, valamint bírálta és fenyegette a síita Teherán legfőbb térségbeli politikai riválisának számító, szunnita Szaúd-Arábiát a történtekkel kapcsolatban.

A rijádi belügyminisztérium szerint a minai tragédia azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy útkereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől. Egy libanoni lap ezzel szemben azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor a zarándoklat helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, 200 katonából és 150 rendőrből álló népes kíséretével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez