Hogyan és miért tapostak halálra többszáz zarándokot Mekkánál?

Az már biztos, hogy az idei mekkai zarándoklat, a hadzs a legfeketébbek közé fog bevonulni. Bár 1994 és 2006 között is százak halálát okozta tűz, illetve tömegpánik, a mostani a legsúlyosabb eset 1990 óta. Akkor 1426 zarándokot tapostak halálra, most eddig már több mint 700 halottról tudunk. És tengernyi sérültről.

Azt, hogy mi okozta a zűrzavart a Mekka melletti Minában, a szaúdi hatóságok még vizsgálják. Az al-Dzsazíra angol kiadásának tudósítója, Basma Attasi viszont a helyszínről jelentette azt, amit látott.

Először is azt, hogy a tömeges tragédia abban a hatalmas sátortáborban történt, amelynek képei jónéhány oldalon megjelentek mostanában a menekültválság kapcsán. Azt mondja, egy csoport ült a földön a tábor 104. utcájában, amikor zarándokok másik csoportja jött arra, és egyszerűen átsétált a földön ülőkön. Ekkor tört ki a pánik, és kezdték halálra taposni egymást az emberek.

Sokan gyanakodtak arra, hogy a katasztrófa a hadzs utolsó napjával járó rituáléval, a sátán jelképes megkövezésével függ össze: ennek helyszíne nincs messze a 160 ezer sátorból álló tábortól, ahol a szegényebb zarándokok töltötték az éjszakát a völgyben, alig 5 kilométerre a szent várostól, Mekkától. Korábban már voltak hasonló tragédiák kődobálás közben. Más források szerint most is így is volt: két csoport találkozott ott össze egy kereszteződésnél, és ott tört ki a pánik.

A szaúdi polgári védelem 4000 emberét küldte most a szerencsétlenség helyszínére, 220 mentőegységgel együtt. A sérülteket a térség négy kórházába vitték/viszik. A szaúdi egészségügyi miniszter szerint a fegyelmezetlen zarándokok a felelősek. Az áldozatok különböző nemzetiségiűek, a BBC tudósítója szerint sok köztük a nigeri, a nigériai, a csádi és a szenegáli. Iránban közölték, hogy több mint 40 iráni is életét vesztette, Teheránban Rijádot hibáztatják, amiért nem tudott megfelelő biztonságot termteni a zarándokoknak.

Az újabb baleset újabb kérdéseket vet fel a hadzs biztonságával kapcsolatban, amit pedig politikai prioritásként kezelnek Szaúd-Arábiában. Az elmúlt években sokat tettek a környék közlekedésének és infrastruktúrájának javítására, pontosan az ilyen balesetek elkerülésére. De az idei zarándoklat előtt alig két héttel már megtörtént az első tragédia: hatalmas vihar döntött rá egy toronydarut a mekkai Nagymcsetre, 109 embert megölve. Ott biztonsági hiányosságokat is feltárt a vizsgálat.

A hadzs az iszlám ötödik pillére: a mekkai zarándoklatot minden muszlimnak legalább egyszer meg kell tennie életében, ha az egészsége és a pénztárcája megengedi. Az idén is több mint 2 millióan vesznek részt rajta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez