Közel nyolcvan halálos áldozata van a földcsuszamlásnak

Hetvenkilencre nőtt a guatemalai fölcsuszamlás halálos áldozatainak száma, de mivel több mint háromszázan eltűntek, a kutatás előrehaladtával várhatóan további holttesteket is találnak még – közölték a hatóságok helyi idő szerint szombat este.

A legutóbbi, egy nappal ezelőtti jelentések még huszonhat halálos áldozatról szóltak. A szerencsétlenség helyi idő szerint csütörtök késő este történt a Guatemalavárostól 22 kilométerre nyugatra fekvő Santa Catarina Pinula településen. Százhuszonöt lakóházat temetett maga alá a sárlavina. A légi felvételen egy leomlott hegyoldal látható, amelyről a talaj a völgybe zúdult.

Katasztrófamentők, katonák és rendőrök éjt nappallá téve dolgoztak, és a helyi lakosok is segítettek nekik, hogy a földdel betemetett házak romjai között felkutassák az eltűnteket.

Az újabb földcsuszamlás kockázata miatt szombat éjszaka leállt a kutatás. Az éjszakai órákra mintegy ötszáz rendőr és katona zárta le a helyszínt. Vasárnap reggel folytatódnak majd a mentési munkálatok, de a hatóságok megtiltották az önkénteseknek a kutatásban való részvételt. Több ország is segítséget ajánlott fel Guatemalának.

A közép-amerikai országot az elmúlt napokban heves esőzések sújtották. A hegyoldalt, ahol a földcsuszamlás történt, már korábban is veszélyeztetettnek nyilvánították a környéket átszelő folyó miatt. A hatóságok ezért elővigyázatosságból a lakók elköltöztetését javasolták az érintett negyedből, ez azonban nem történt meg.

A májustól novemberig tartó trópusi esős évszak tavaly 29 halálos áldozatot követelt a közép-amerikai országban, 655 ezer lakost érintett és mintegy kilencezer házat rongált meg.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez