Yayoi Kusama kiállítás a Louisiana Museum of Modern Art-ban

Japán legnagyobb avantgárd művészének a 86 éves Yayoi Kusamának retrospektív kiállítása látható 2016 január 24.ig a dániai múzeumban.

Egyik kedvencem a Koppenhágától kb. 43 kilométerre , a tengerparton , egy gyönyörű parkban található múzeum. Saját anyaguk is jelentős , a parkban többek közt Henry Moore és Calder szobrok láthatók, komoly Giacometti gyűjteményük van és a 3500 műalkotásuk közt éppúgy vannak Warhol mint Picasso vagy Kandinsky művek.

A kulturális központként is működő intézmény izgalmas ideiglenes kiállításokat is rendez. Láttam már itt Yoko Ono kiállítást és egy Önarckép tárlatot , ahol többek közt Dali, Kahlo, Mapplethorpe, Joan Miro képei is láthatók voltak. Az idei ősz kiemelkedő esemény az 1929-ben született de még mindig aktív japán művésznő.

Kusama nagyszabású bemutatkozása. (van itt neki egy állandóan látható installációja , a „tükörterem” amely a múzeum egyik legnépszerűbb látványossága és mostani kiállításnak is része).

Végigkövethetjük különböző korszakait , melyekre mindig  jellemző a pöttyök szeretete – Louis Vuitton is felkérte egy ilyen kollekció tervezésére.(korábban a Lancome-nak álmodott meg egy limitált szériás szájfény szériát)

A különc művésznőről tudni kell , hogy mentális problémái miatt az utolsó 35 évben gyakorlatilag folyamatosan Japán legelőkelőbb elmegyógyintézetében lakik és ott is dolgozik. Már gyerekkori hallucinációiban is pöttyök jelentek meg amiket azóta is folyamatosan felhasznál alkotásaiban. A kiállítás színvilága ,változatossága magával ragadja a látogatót , aki teheti és nyitott erre a művészeti ágra annak érdemes megnézni ezt a különleges tárlatot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez