Zombimúzeum nyílik Oszakában

Miért van az, hogy Japánban ennyire szeretik a zombi-jelenséget? Nem elég a sok film, könyv, videójáték, most már múzeum is nyílik a témában.

A nyári időszak Japánban az emberek számára egyet jelent a hidegrázással, horrorral hűtik le magukat a melegben. Az országban rendkívül népszerűek a különböző horrorházak, horrorlabirintusok, ahol élő színészek rémisztgetik a látogatókat. A szellemeknek, démonoknak akkora a kultúrája és divatja, hogy a horrorfilmek a borzongás, a szórakozás alapvető kellékei lettek. Nem meglepő tehát az sem, hogy a zombik is rendkívül közkedveltek Japánban. Oszakában most megnyílik a zombimúzeum.

47298_owemsdccsx

A múzeumnak története is van: a nem túl távoli jövőben, 2020-ban, a zombijárvány kaliforniai kitörése után Amerika lakossága annak egytizedére csökkent három hónap alatt, ami aztán a világon mindenhol megismétlődött. Megkezdődik a verseny egy vakcina elkészítéséért. A japán-amerikai Dr. Aoki egy videót tesz közzé a youtube-on, amin egy kísérletben megharapja egy zombi, ám ő ezt túléli. Ez bizonyítja, hogy van remény. Az ő tiszteletére jön létre a múzeum.

A zombimúzeum természetesen szintén egy horrorház, ahol a látogatók valóbán átélhetik, milyen lenne a világ, ha zombik fenyegetnének minket. Ráadásul a „hivatalos” zombivédelmi szakosztály mindenkinek segít abban, hogy hogyan védekezzen egy zombi ellen.

A múzeum valóban bemutatja a zombi-jelenség minden sajátosságát, de természetesen nem maradhat el a borzongás sem, sőt még a zombimaszk készítésének rejtelmeivel is meg lehet ismerkedni. A múzeum tehát egyszerre áltudományos kiállítás és egyben borzongást nyújtó szórakoztató játék is. Hát így lehet ötvözni a valóságot a képzelettel Japánban, ahol valamiért a horror, a félelem és az alvilág szereplői együtt élnek az emberekkel.

Horror és Japán

A japán vallásvilágban a démonok, szellemek természetes részei a világnak. A hiedelem szerint a gonosz, másvilági lények együtt élnek az emberekkel és befolyásolják életüket. A halottak szellemei, a démonok ártani akarnak az embernek, őket elűzni pedig vallási rituálékkal lehet. Az emberek életében az ősidők óta jelen vannak ezek a démonok, melyeknek számos ábrázolása is megjelent a művészetekben az évszázadok alatt. A modern világban ezért is népszerű olyannyira többek között a Halloween Japánban. Az országban, ahol a hagyományok része a szellemvilág, és annak lényeitől való félelem. A sok-sok japán horrorfilmből az utóbbi időben számos feldolgozás készült, tehát mondhatjuk, hogy horrorban Japán az élen jár. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a japán horror klasszikusait a borzongásra vágyóknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez