Török ajánlat Moszkvának, Szíriáról

A török védelmi minisztérium azt javasolta oroszországi partnereinek, hogy vegyék fontolóra egy közös munkacsoport felállítását, amely lehetővé tenné a szíriai orosz légicsapásokkal összefüggő esetleges incidensek megelőzését – jelentette be kedden Moszkvában Igor Konasenkov az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Elmondta: kedden a török védelmi minisztériumba kérették Oroszország isztambuli nagykövetségének katonai attaséját. A találkozáson a török partnerek azt javasolták: vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy a két ország védelmi minisztériumai közös munkacsoportot hozzanak létre. Ennek az lenne a célja, hogy összehangolja azokat a feladatokat, amelyek révén el lehetne kerülni az Iszlám Állam elleni szíriai orosz légicsapásokkal összefüggő esetleges incidenseket.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, és azt állítja, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet, illetve más terrorcsoportok állásait támadja. A Nyugat, illetve Rijád és Ankara is azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot. A török külügyminisztérium ugyanakkor tiltakozott az ellen, hogy a hétvégén orosz gép kétszer is megsértette Törökország légterét. Ankara felszólította Oroszországot, hogy óvakodjon a határsértések megismétlődésétől, ellenkező esetben „felelős lesz bármilyen nem kívánt incidensért”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez