Ki tanítja meg, hogyan bánjál a pénzzel?

Jelen esetben a bank. Arra, hogy mekkora szükségünk van legalább bizonyos alapok elsajátítására, rengeteg példa van szerte a világból.

Nézzük csak Albániát, ahol 1996-97-ben az egész országot romba döntötték a pilótajátékok. Mire a nagy lufi szétpukkadt, addigra a fő szervezőknek már annyi pénzt kellett volna kifizetniük, ami az ország GDP-jének majdnem a felét tette ki. Amikor a kártyavár összedőlt, az emberek szinte mindenüket elveszítették, a lakosság kétharmada bukott el összesen 1,2 milliárd dollárt, véres lázadások törtek ki, a kormánynak mennie kellett, a gazdaság romokban hevert. Mindez azért, mert a pénzügyileg nem éppen tudatos emberek gyanútlanul besétáltak a csapdába.

A példa extrém, de arra mindenképpen rámutat, hogy nem árt, ha a polgárok megtanulják: hogyan működik a pénzügyi szféra, mi reális és mi nem, ha a megtakarításainkról van szó. És az oktatást mielőbb el kell kezdeni. Most Pozsonyban kötött megállapodást az OTP Fáy Alapítvány és a szlovák OTP READY Alapítvány arról, hogy Szlovákiában is elindítják a Magyarországon már sikerrel működő pénzügyi oktatást a középiskolásoknak. Az OTP Fáy András Alapítvány széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a gyerekek és fiatalok legmodernebb módszertannal végzett pénzügyi képzése terén . Ennek mintájára jött létre idén áprilisban az OTP READY Alapítvány, mely a magyarországi sikerre építve a szlovákiai képzések fejlesztését támogatja és valósítja meg.

Így mostantól a szlovákiai diákoknak is lehetőségük nyílik részt venni a programban, melynek célja a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítése és a felelős pénzügyi hozzáállás fejlesztése. Az együttműködési szerződést Ing. Zita Zemková, az OTP READY Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Vizi E. Szilveszter, az OTP Fáy András Alapítványkuratóriumának elnöke írta alá.

Az alapítvány egyszerű, játékos formában hozza közelebb a fiatalokhoz a pénzügyi, gazdasági és banki területeket. „A Fáy András Alapítvány működésének alapvető célja, hogy a fiatal generációkat megtanítsa arra, hogyan kell pénzügyileg, gazdaságilag gondolkodni. A nyugati világban már minden embernek szüksége van ilyen jellegű egyedi ismeretekre. Mi erre tanítjuk a fiatalokat. Sok középiskolás jelentkezik, eljutottunk más országokba is a programmal, például Romániában is átveszik azt” – mondta Dr. Vizi E. Szilveszter.

Sok fiatal ugyanis nincs tisztában az olyan alapvető pénzügyi fogalmakkal, mint a deviza, a hitel, nem tudják, hogyan kell bankszámlát nyitni, illetve hogy pénzügyi téren milyen lehetőségeik lehetnek.

„Azt szeretnénk, hogy az itteni, szlovák OTP READY Alapítvány is megtanítsa erre az itt élő fiatalokat. A mi alapítványunk ehhez minden tapasztalatát átadja. Persze itt Szlovákiában figyelembe kell venni a helyi viszonyokat, de mi ebben minden segítséget megadunk szakmailag, erkölcsileg és anyagilag is. Bízunk benne, hogy sikeres lesz, hiszen az erkölcsi üzenet az, hogy egy bank arra tanítja leendő ügyfeleit, hogyan gazdálkodjanak a pénzügyi világban. Lehetséges, hogy a jövőben a programunk egész Európában elterjed, ez jelenik meg önállóan most Szlovákiában.”

Ing. Zita Zemková beszédében kiemelte, hogy a pénzügyi edukációs program egyedülálló aszlovák bankszektorban. Három új oktató felel majd az képzésért, akik az iskolák igénye szerint végzik az oktatást. „Gyakorlatban a program úgy néz ki, hogy ha egy iskola igényt tart a képzésre, akkor egy általa kiválasztott időpontban tanáraink elmennek, és 4 órás oktatás keretében a Magyarországon már jól bevált módszerekkel készítik fel a fiatalokat. A módszerek közt rengeteg innovatív, interaktív, modern, játékos elem található.”

Az oktatás tehát a szórakozva tanulás alapelvére épül Szlovákiában is. Ötvözi az infokommunikációs technológiát, a legmodernebb audio-vizuális eszközöket  és az ismeretek személyes átadását. A projekt havonta új témákat emel be az oktatásba, ennek következtében a tananyag folyamatosan megújul. A középiskolások körében a foglalkozás kisebb csoportokban zajlik, ahol a modulokat kifejezetten az ő korosztályukra szabták. Az iskolák számára ez a képzés ingyenes, és a célok közé tartozik az is, hogy a jövőben szeretnénk a programot az általános iskolák felső tagozataira is kiterjesszék. Szlovákia 836 középiskolájában 223.946 diák tanul, köztük sok magyar anyanyelvű, számukra a program magyar nyelven érhető el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez