Menekítik a szlovák turistákat Tunéziából

Vasárnap röviddel éjfél után landolt a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtéren az a kormánygép, amely a tunéziai Monasztirból indulva 116 szlovák állampolgárt hozott haza Szlovákiába. Ők voltak azok, akik a pénteki tunéziai terrorcselekmény hatására további száz turista mellett úgy döntöttek inkább félbeszakítják nyaralásukat és inkább hazautaznak.

A TASR hírügynökségnek a belügyminisztérium szóvivője, Petar Lazarov elmondta, hogy a nap folyamán ismét elindul a gép Tunáziában, hogy egy újabb, több mint 1OO fős csoportot hozzon haza az országból. A külügyi tárca szerint a kormánygép fedélzetén 112 személy utazik majd haza Szlovákiába- írja a Világszám.hu.

A kormánygép már péntektől – a terrorakció bekövetkeztétől – készen állt arra, hogy felszálljon, és hazahozza Tunéziából mindazokat a szlovák állampolgárokat, akik az erőszakcselekmények hatására idő előtt el kívánják hagyni az országot. A tunéziai hatóságok azonban csak szombaton kora este adták meg az engedélyt az érkezésre és a leszállásra.

Amint azt szombaton Peter Stano, a szlovák diplomácia szóvivője elmondta, Miroslav Lajčák külügyminiszter utasítására Monasztirba érkezett a Szlovák Köztársaság kairói konzulja, mivel Tuniszban nincs diplomáciai képvisele az országnak.

Úgy tudni, közel ezer szlovák turista tartózkodik még különböző tunéziai üdülőhelyen. A szlovákiai utazásszervezők szerint eddig csak nagyon kevesen mondták le tervezett tunéziai nyári üdülésüket.

A pénteki, a tunéziai Szúsza (Sousse) tengerparti üdülővárosában bekövetkezett terrorista akció legkevesebb 39 halálos áldozatot követelt. A kegyetlen vérengzésre a szállodakomplexum strandján került sor, ahova szemtanúk szerint a vízen keresztül jutott el a merénylő, akik ezt követően tüzet nyitott a turistákra egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyból, amelyet egy napernyőbe rejtett.

A támadó, aki a biztonsági erők közbelépését követően maga is életét vesztette, egy 23 éves egyetemista volt. Az áldozatok között britek, németek és belgák is vannak. A szlovák és a magyar külügy információi szerint a terrorcselekménynek szlovákiai, illetve magyarországi áldozata nincsen.

(Fotó:ibtimes.co.uk)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez