Most  jön a neheze – drámai ütemben nő a migránsok száma

Most jön a neheze – drámai ütemben nő a migránsok száma

A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) legutóbbi jelentése arra figyelmeztet, hogy az elmúlt napokban ugrásszerűen, mintegy kétszeresére nőtt a naponta Törökországból Görögországba érkező migránsok száma.

Míg július-augusztusban napi átlag 200-2500, szeptemberben 4000 ember kelt át csónakokon a török szárazföldet és a görög szigeteket összekötő szorosokon, az elmúlt napokban ez a szám drámaian megnőtt – túllépte a napi 7000 főt. Ők egy-két nappal később már tovább is mennek Macedónia irányába.

Így nőtt a migránsok száma, az első számoszlop a szigetekre érkező, a második a Görögországból Macedóniába átlépő emberek számát mutatja.
A drámai növekedést a szakértők két okkal magyarázzák. Egyrészről aki már a török partok közelében van, igyekszik kihasználni az utolsó olyan napokat, amikor még jó az idő, hajózható a tenger a kis veszélyes gumicsónakokkal is.

Másrészről viszont az orosz légicsapások megindulása totális háborúval fenyeget Szíriában, és  a kormánycsapatok előrenyomulása várható – azok, akik előlük menekültek el, most már esélytelennek látják, hogy valaha is visszatérhessenek hazájukba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez