Így néz ki Észak-Korea történetének legnagyobb ünnepsége

Több tízezer katona masírozott Észak-Korea történetének legnagyobb szabású ünnepségén ma Phenjanban. Közben a tévéből a vezető, Kim Dzsongun azzal kápráztatta el lelkes hallgatóságát, hogy az ország felkészült a háborúra az “amerikai imperialisták” ellen.

70 évvel ezelőtt alapították Észak-Korea vezető és egyetlen pártját, a Munkáspártot. A kerek évforduló arra késztette az ország irányítóit, hogy minden idők legparádésabb ünnepségét tartsák meg. A tribünön a Kínai Kommunista Párt egyik vezetője állt Kim Dzsong Un mellett, Hszi Csin-Ping elnök képviseletében. Ő is láthatta, amit látnia kellett a világnak és az észak-koreaiaknak: hogy a dinasztia, amelynek már harmadik generációja áll az ország élén, szorosan a markában tartja a hatalmat, és a hadsereg ennek a fő biztosítéka.

A katonák a Kim Il Szung téren masíroztak vég nélkül, rakéták és harci járművek kíséretében, és a parádét élőben közvetítette a központi televízió. A fektébe öltözött Kim végigvonult a vörös szőnyegen, szalutált a díszőrségnek, felsétált a tribünre és integetett a csapatoknak, balján a kínai vendéggel, jobbján a funkcionáriusaival. Maga a parádé a hírügynökségek szerint rejtegetett némi meglepetést a katonai elemzőknek: ugrásszerűen kibővült Észak-Korea drónflottája, és megnőtt a nagy hatótávolságú rakéták száma is.

kim

Az ünneplés már tegnap elkezdődött. Napközben vezető tisztségviselők gyűltek össze az egyik téren, és a pártról, meg a Vezetőről énekeltek dicsőítő dalokat. Ahogy az órák elütötték az éjfelet, Kim a Nap Kumsusan Palotájában lerótta tiszteletét nagyapja és apja, a Nagy Vezér és a Szeretett Vezér előtt. Ezt az észak-koreai hírügynökségtől tudjuk. Előzőleg nagy titoktartás övezte az ünnepi terveket, de a műholdas képekből tudni lehetett, hogy megnőtt az aktivítás a Mirim támaszponton, és phenjaniak tömegei gyakoroltak hetekig a köztereken az esti fáklyás felvonulásra. A lámpafényes koncerthez pedig színpadot építettek a várost átszelő folyón. A fellépő a csak nőkből álló népszerű együttes, a Moranbong. Külföldieknek a jegyet 100 euróért árulták – tudta meg a brit Telegraph.

Az évfordulóra nagyszabású építkezések beharangozásával is készült a hatalom, a központi tévé ezektől volt hangos az elmúlt hetekben. A kormányzat az életszínvonal javítását ígéri, új beruházásokba kezdett, például vízierőműveket és magasházakat tervez. Mindazonáltal azt sokan kérdésesnek tartják, hogy az igencsak limitált pénzügyi forrásokkal rendelkező Észak-Korea tényleg tud-e javítani azok körülményein, akik nem olyan szerencsések, hogy a fővárosban éljenek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez