Trump: amerikaiak készítik elő a csúcstalálkozót Észak-Koreában

Az amerikai elnök Twitteren erősítette meg a hírt alig három nappal azután, hogy lemondta a csúcstalálkozót Kim Dzsongunnal.

“Egy napon Észak-Korea nagy nemzet lesz, ebben egyetértünk Kim Dzsongun elnökkel!” – közölte Trump, aki még nemrég Dél-Koreába rendelte azt a gyilkos kommandót, mely 2011-ben megölte Oszama bin Ladent Pakisztánban. Változnak az idők.

Először a Washington Post közölte, hogy az USA manilai nagykövetének vezetésével amerikai küldöttség tárgyal Phenjanban. A Korea-szakértőkből álló küldöttséget Choe Szonhuj külügyi államtitkár fogadta. Valószínűleg rá hivatkozva mondhatta le korábban Trump a csúcstalálkozót. Choe Szonhuj külügyi államtitkár ugyanis kikérte magának, hogy Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton Líbiához és Irakhoz hasonlítsa Észak-Koreát. Mindkét állam diktátora furcsán végezte be életét: Kadhafi elnököt széttépte a dühös tömeg, Szaddám Huszeint pedig felakasztották Irakban, melyet az amerikaiak elfoglaltak. Kim Dzsongun számára nyilvánvalóan egyik megoldás sem különösebben vonzó.

Eredetileg június 12-re tűzték ki az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, melyet Szingapúrban tartanának meg. Egy amerikai előkészítő csapat ott is munkálkodik, vagyis Trump komolyan veszi a csúcstalálkozót. De vajon fel van-e rá készülve?  “Kim Dzsongun betéve ismeri az amerikai álláspontot és nyilvánvalóan pontosan tudja, hogy mit akar elérni! Trump viszont nem végezte el a házi feladatot!”- hangsúlyozta Michael Hayden ex-CIA főnök, aki az ABC televíziónak nyilatkozott

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez