Trump: Észak-Korea még mindig fenyegetést jelent

Az Egyesült Államok elnöke meghosszabbította azokat a büntető szankciókat, melyeket még elődje vezetett be Észak-Koreával szemben. 2008 óta tekinti az USA stratégiai fenyegetésnek Észak-Koreát. Csakhogy azóta volt egy csúcstalálkozó Szingapúrban.

Trump és Kim Dzsongun kezet rázott. Utána Twitteren Trump ezt üzente a világnak: Észak-Korea immár nem jelent nukleáris fenyegetést. Mindenki aludjon nyugodtan!

Észak-Koreában azt közölte a szigorúan ellenőrzött média, hogy Trump megígérte: feloldja a szankciókat. A külföldi befektetők ettől teszik függővé azt, hogy belekezdenek-e beruházásokba a különleges gazdasági körzetekben. Most csalódniuk kellett. Trump nem oldotta fel a szankciókat. Korábban pedig lefújta azokat a hadgyakorlatokat, amelyek annyira zavarták Észak-Koreát.

John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója megmondta a szingapúri tanácskozás után: csakis akkor oldják fel a szankciókat, ha Észak-Korea már teljesítette az ígéretét, vagyis felszámolta nukleáris erejét, mellyel az Egyesült Államokat is fenyegetheti. Ez Trump diplomáciai stílusa: sikeres PR csúcstalálkozó, majd utána jön a fekete leves. Pekingből már figyelmeztették Trumpot, hogy tévedésben él, ha azt hiszi, hogy egyedül irányíthatja a világot. Az amerikai elnök azonban elsősorban a hazai politikára figyel: novemberben választások lesznek. Elbukhatnak a republikánusok, akik mindkét házban többségben vannak Washingtonban. Ezért Trump úgy érzi, macsó diplomáciára van szükség az America First program nevében. A külföldi reakciók egyelőre nem érdeklik. Talán majd a novemberi választások után…

Fotó: a szingapúri csúcson / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez