Észak-Korea nem mond le az atomfegyverekről az amerikai hírszerzés főnöke szerint

Észak-Koreában a rendszer alapjának tekintik a nukleáris fegyvereket, ezért nem fognak lemondani róla – ezt a véleményt fogalmazta meg Daniel Coats a washingtoni szenátus előtt. Az amerikai hírszerzés főnöke szerint Észak-Korea ugyan leállította a nukleáris és rakétakísérleteket, de közben tovább folytatja ezeknek a fegyvereknek a fejlesztését.

Tavaly júniusban Donald Trump és Kim Dzsongun abban állapodott meg Szingapúrban, hogy az egész Koreai-félszigetet atomfegyvermentes övezetté változtatják. Ezenkívül Észak-Korea vállalta: leszereli ballisztikus rakétáit, melyek elvben nukleáris fegyvereket vihetnének az Egyesült Államok területére is.

A szingapúri csúcstalálkozó után Észak-Korea meg is kezdte a leszerelést, de azután jött a hideg zuhany: Trump meghosszabbította a büntetőszankciókat a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerrel szemben. Washingtonban arra hivatkoztak: csak azután oldják fel a szankciókat, miután a leszerelés már befejeződött Észak-Koreában. Ezt követően patthelyzet alakult ki, melyet most újabb csúcstalálkozóval akarnak feloldani.

Nincs nagy változás az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest – ezt hangsúlyozta a szenátus előtt Daniel Coats, a katonai hírszerzés főnöke. Robert Ashley altábornagy szerint Észak-Korea lényegében ugyanolyan eszközökkel rendelkezik, mint a szingapúri találkozó előtt. Trump viszont azt hangsúlyozza: Észak-Korea előrelépett hiszen leállította a nukleáris és rakétakísérleteket, melyek oly nagy aggodalmat keltettek szerte a világon. Azért kíván találkozni Észak-Korea ifjú diktátorával, hogy felgyorsítsa a leszerelési folyamatokat.

Trump nemrég megvált hadügyminiszterétől, aki nem helyeselte az amerikai csapatok kivonását Szíriából. Az elnöknek ezt a döntését sokan bírálták külföldön és belföldön egyaránt. Ezért most nagy szüksége van egy PR sikerre a diplomáciában. Ezért szorgalmazza a csúcstalálkozót Kim Dzsongunnal annak ellenére, hogy az amerikai hírszerzés főnöke egyértelműen megfogalmazta: Észak-Korea sosem mond le a nukleáris fegyverekről, mert azt a hatalom alapjának tekinti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez