Újabb Trump – Kim csúcs lesz

Jól halad egy újabb csúcstalálkozó előkészítése – nyilatkozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután tanácskozott Észak-Korea ifjú diktátorával Phenjanban.

Idén ez volt már a negyedik útja az USA külügyminiszterének Észak-Koreában. Júniusban Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban megállapodtak arról, hogy Észak-Korea leszereli nukleáris fegyverzetét és megsemmisíti interkontinentális rakétáit, mire az USA felszámolja a szankciókat a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerrel szemben.

Sok logisztikai probléma merült fel – ismerte el most Mike Pompeo külügyminiszter, de hozzátette: Kim Dzsongun immár hozzájárul ahhoz, hogy az amerikai szakértők a helyszínen ellenőrizzék a nukleáris leszerelést. Eddig ebben Észak-Korea nem engedett, de az amerikaiak ragaszkodnak hozzá, mert a műholdas megfigyelést nem tartják elegendő bizonyítéknak.

Dél-Korea elnöke nemrég járt Phenjanban. Ezt követően felgyorsultak az események. Kim Dzsongun levelet írt Donald Trumpnak, aki sietett azt nagyon barátságosnak minősíteni. Sőt egy kampánygyűlésen azzal viccelődött, hogy beleszerettünk egymásba Kim Dzsongunnal! Trump elnökségének ez a legnagyobb diplomáciai sikere, amelyet igyekeznek maximálisan kiaknázni Washingtonban. Kim Dzsongun számára is fontos egy újabb csúcstalálkozó, mert presztízsét ez mérhetetlenül megnövelheti a nála jóval idősebb tábornoki kar előtt. Az ifjú diktátor most az ígéri népének: véget érnek a szűk esztendők! Ha Trump megszünteti a szankciókat, akkor árad majd a külföldi tőke az országba. Észak-Korea ily módon megkezdheti a felzárkózást Dél-Koreához, ahol az életszínvonal legalább tízszer magasabb, mint a világtól elzárkózó Északon.

Fotó: Mike Pompeo és Kim Dzsongun / Wikipédia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez