Egy sikeres Trump-Kim Dzsongun csúcs elvezethet a háborúhoz Iránnal

Legalábbis így véli a Haaretz című izraeli ellenzéki lap, amely a héják álláspontját elemzi Washingtonban. Korábban az ifjabb Bush elnök a gonosz tengelyének három résztvevőjét nevezte meg: Irakot, Iránt és Észak-Koreát. Irakot mondvacsinált ürüggyel az amerikaiak elfoglalták. Szaddam Husszeint felakasztották. Trump kedden sikeresen tárgyalt Kim Dzsongunnal. Ha  végrehajtják az Észak-Korea ifjú diktátorával kötött megállapodást, akkor a gonosz tengelyéből már csak egyetlenegy ország marad: Irán.

Teherán azóta az USA célkeresztjében van, amióta a forradalmár lázadók elfoglalták az amerikai nagykövetséget és Khomeini ajatollah a Sátán küldöttének nevezte Amerikát. Ez 1979-ben volt.  Obama elnök megpróbált megállapodni Iránnal. Létre is jött az atomalku, melyet öt más nagyhatalom is aláírt – Izrael tiltakozása ellenére. Trump most kilépett az atomalkuból. Az öt másik nagyhatalom, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína kitart a megállapodás mellett. Izrael miniszterelnöke tapsolt Trumpnak és nyíltan ösztönzi az Egyesült Államokat arra, hogy mérjen megelőző katonai csapást Iránra. Az izraeli lobbi és a héják szövetsége azzal érvel, hogy most még meg lehet előzni azt, hogy Irán atomhatalom legyen. Később ezt már jóformán lehetetlen lenne megakadályozni…

Csakhogy egy katonai csapás Iránra nem piskóta. Oroszország szövetségben áll Iránnal, mellyel közösen mentették meg Aszad elnököt Szíriában. Az eredmény: Irán katonailag berendezkedik Szíriában, mely határos Izraellel. Közben pedig Irán továbbra sem ismeri el a zsidó állam jogát a létezéshez. Érthető tehát az izraeli kormány aggodalma. Csakhogy egy háború Iránnal egyáltalán nem lenne sétagalopp. Ezt az amerikai tábornokok is jól tudják. Ezért beszélik le Trumpot arról, hogy katonai eszközökkel próbálja meg térdre kényszeríteni Iránt. Az amerikai elnök ezért is vezet be újra gazdasági szankciókat Irán ellen. Hátha a gazdasági nehézségek meghátrálásra kényszerítik az iráni vezetést.

A valóságban azonban Iránban a kemény vonal kerekedik felül azt követően, hogy Trump kilépett az atomalkuból. A mérsékeltek elveszítették legfontosabb ütőkártyájukat: a gazdasági előnyöket cserébe azért, hogy lemondtak az atomfegyverről.

Alaposan fel van tehát adva a lecke Donald Trumpnak, aki ráadásul eredményeket kell, hogy produkáljon a novemberi választásokra. Ha ugyanis ott a republikánusok veszítenek, akkor Trumpnak a hátralevő időszakban egy ellenséges kongresszussal kell megbirkóznia a következő két évben. Trump eddig nem mutatott különösebben nagy diplomáciai képességeket, de fatális hibát sem követett el. Márpedig lehet, hogy egy Irán elleni háború csődbe vinné Trump egész elnöki periódusát. A világ pedig még ennél is sokkal többet veszíthetne…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez