Ha az oroszok elérik Irán kivonulását Szíriából, Trump feloldja a szankciókat

A Haaretz című izraeli lap szerint erről tárgyal Moszkvában Putyin elnökkel Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő arra kívánja rávenni az orosz elnököt, hogy vesse latba befolyását Danaszkuszban és Teheránban az iráni kivonulás érdekében.

Irán Izrael esküdt ellensége, a zsidó állam létét sem ismeri el. A szíriai polgárháborúban, mely 2011-ben kezdődött meg, amikor az Egyesült Államok és Izrael meg akarta buktatni Aszad elnököt, Irán Oroszországgal együtt a szíriai államfő segítségére sietett. Ezzel a támogatással Aszad nyerésre áll a polgárháborúban. Irán pedig katonailag berendezkedett Szíriában, mely határos Izraellel. Emiatt az izraeli légierő rendszeresen támadja az iráni támaszpontokat Szíriában.

Ha Netanjahu eredményt ér el Moszkvában, akkor Trump és Putyin helsinki találkozása alkalmat adhat az amerikai elnöknek, hogy feloldja a szankciókat Oroszország ellen. Igaz, hogy a NATO-csúcson épp az orosz fenyegetésre hivatkozva követelte a katonai kiadások növelését, de hát nem ez az egyetlen ellentmondás Trump diplomáciájában. Nála a külpolitika teljesen alá van rendelve a belpolitikának. Márpedig novemberben választások lesznek. Trumpnak látványos diplomáciai látszatsikereket kell felmutatnia – mint amilyen a szingapúri csúcstalálkozó volt Kim Dzsongunnal. Másrészt gondolnia kell az Egyesült Államokban élő nagyszámú zsidó szavazóra is, akiknek nagy része távolról sincs elragadtatva a politikájától, viszont lojális Izraelhez. Ha sikerül csökkenteni az Izrael elleni iráni nyomást, akkor Trump hasznos szavazatokat szerezhet az Egyesült Államokban.

Csakhogy Moszkva vendége nemcsak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, hanem Ali Akbar Velayati is. Ő Ali Khamenei legfőbb vallási vezető külpolitikai tanácsadója Teheránban. Irán a Közel-Keleten aktívan együttműködik Oroszországgal és Törökországgal. A három állam hadseregének vezérkari főnökei rendszeresen egyeztetnek egymással. Vagyis nem könnyű megbontani Oroszország és Irán szövetségét. Viszont Putyinnak is égetően szüksége van a nagy PR-sikerre, mert otthon a népszerűsége csökken a növekvő gazdasági gondok miatt. Mindenesetre tény: az orosz diplomácia kérte és el is érte, hogy kezdetben négyszemközt tárgyaljon Putyin Trumppal Helsinkiben! Az oroszok abban bíznak, hogy a ravasz és tapasztalt Putyin lenyomja Trumpot, aki tanácsadói nélkül meglehetősen tanácstalan diplomáciai ügyekben. Ilyen előkészületek után a csúcstalálkozó Helsinkiben sikerre van ítélve, de nagy kérdés, hogy a PR-on túl mi változik a világban, ha Trump és Putyin eszmét cserél egymással hétfőn a finn fővárosban?

Fotó: President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez