A telet várták, de a nyár érkezett meg Szibériába

Miközben Moszkvában már leesett az első hó, a szibériai területek mintha fellázadtak volna az évezredes fagyok ellen. Az Altájban például 27 fokot mértek a hétvégén.

Az utóbbi évek sorozatos meleg- és hidegrekordjai lassan rákényszerítenek, hogy szembe nézzünk a klímaváltozás tényével. Akadnak azonban olyan sarokkövek, amelyekről egyszerűen lehetetlenség elképzelni a változást. Ilyen például a zord fagyok hazája, Szibéria.

Bizalmunk még akkor sem rengett meg benne, amikor tavaly nyáron többször is hirtelen lezúduló nyári záporok pusztító képein szörnyülködtünk a számítógép előtt görnyedve. Azt is megszoktuk már, hogy hatalmas erdőtüzek szedik áldozataikat, szintén nyaranta. A mostani fejlemény viszont minden képzeletet felülmúl – legalábbis erről tájékoztat a The Siberian Times.

nap1

Az Altajban 27, Barnaulban 24, Novoszibirszkben, Tomszkban és Kemerovóban 21 fokot mértek az utóbbi napokban. Az időjárási nagykönyv szerint nem normális ez így. Szibériában októberben alakul ki az az egybefüggő hótakaró, amely 5-8 hónapon át uralja a tájat, és amely alatt kőkeménnyé fagy a talaj.

nap2

Ezzel szemben most a májusra-júniusra jellemző vonásokat mutatja a természet. A Jenyiszej-menti Szajano-Susenszkij Rezervátumban második tavaszról beszélnek, ugyanis virágzik a rododendron, a kökörcsin. Burjátföldön a cseresznyefa is rózsaszínbe borult. Persze akad olyan hely is, ahol az időjárás az évezredes előírásoknak megfelelően viselkedik. Norilszkban például a megszokott -14 fok uralja az októbert.

Miközben a szakemberek vakargatják a fejüket, és vélhetően újra és újra összeülnek megvitatni a klímaváltozás aktuális kérdéseit, mások kifejezetten örülnek az októberi nyárnak Szibériában. Sok-sok kép és szelfi kerül fel a netre a hasukat boldogan a parkban süttetőkről és a napozókról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez