Mikróval kezelik a fagyási sérüléseket

Közönséges mikrohullámú sütőből építették meg orosz tudósok azt az orvosi eszközt, amely a megfagyott végtagok gyógyítására képes – tájékoztatott a Tomszki Műszaki Egyetem sajtóirodája.

Az oroszországi fagyási sérülések 10-15 %-a hideg északi területeken történik – derül ki a Tomszki Állami Egyetem felméréséből. Ráadásul az esetek 90%-ban  mozgássérültek az áldozatok, akiknek a gyógykezelése nemcsak duplájába kerül az égési sérültekhez képest, de akár két hónapnál tovább is elhúzódhat.

Senki ne próbálja otthoni mikrójával kezelni  sérüléseit – int óvatosságra a Tomszki Műszaki Egyetem kutatója, Grigorij Dunajevszkij – ugyanis a háztartási eszköz még a legkisebb fokozaton is nagy károsodást okozna az élő szervezetben. A szibériai tudósok két évig dolgoztak a fejlesztésen, hogy sikeresen használhassák gyógyításra a mikrohullámokat.

Az új szerkezet alapját egy egyszerű mikrohullámú sütő adja, amelyhez építettek egy zárt kamrát. A két részt összekötő műszer úgy alakítja át, pontosabban csökkenti a mikrohullámok erejét, hogy azok a kamrába helyezett végtag égési sérüléseit biztonságosan kezelni tudják. A beteg testrészt tulajdonképpen bezárják a kamrába, ahol zavartalanul érik a már gyógyhatású hullámok.

A tudósok szerint az eddig hosszadalmas módszerekkel szemben a szibériai eszköz nemcsak rendkívül olcsó és gyors, de bármilyen mélységű seb kezelésére is alkalmas. Ezt állatkísérlettel is bizonyították már, amely során az egyik páciens, egy nyúl  lába mindössze négy nap alatt gyógyult meg. Ha a klinikai kísérletek is pozitív eredménnyel zárulnak, a kutatók az eszköz hordozható változatát is kifejlesztenék, hogy mentőautókban és orvosi rendelőkben is használhassák.

Kép: Wikimedia.Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez