Secret Society: Milliókat kaszálnak a szibériai online játékmesterek

Naponta legalább 11.000 dollárt keresnek saját internetes játékaikkal. A világ egyik leghidegebb pontján nőttek fel Észak-kelet Szibériában. Ők fejlesztették a Secret Society-t, ők az Usnyickij ikrek.

A jakutföldi Honuu faluban születtek 1985-ben, ott, ahol akár -60 fok is lehet telente. A kis Alekszej és Afanaszij rengeteget számítógépezett a hosszú, hideg délutánokon, mígnem 1996-ban a család elköltözött Jakutszkba. Egy napon az iskolából hazafelé interjút olvastak egy fejlesztővel, aki elmondta, hogy a játékokat valakik készítik, és hogy az irodájában úszómedence is van. Az ikrek bevonultak a könyvtárba és megtanultak kódot írni.

Első játékukat 2003-ban készítették. Akkoriban Alekszej munkát kapott egy gyémántvállalatnál és az ottani adatbázison és csevegőrendszeren dolgozott. Az egyik igazgató, Pjotr Fjodorov felfigyelt rá és felkérte egy játék fejlesztésére. Egy év múlva már ott is volt az üzletek polcain az Uolan Bootur, amelyben egy jakut hős a főszereplő. Viszont nem vásárolta senki, Fjodorov pedig úgy döntött, felhagy a befektetéssel.

Második játékuk 2005-ben lett kész, miután 3.000 rubelt (körülbelül 20.000 forint) kölcsönöztek édesapjuktól egy számítógépre. A kirakót tartalmazó Boxy Goxy-t maguk kezdték értékesíteni, mígnem az amerikai Freeze Tag fantáziát látott bennük és 2008-ban kiadták a továbbfejlesztett verziót, a Xango Tango-t. A 2009-es Strange Cases-ben egy FBI-ügynök történetét írta meg Afanaszij a karácsonyi szünetben. A játék 13 nap alatt került fel a Big Fish Games százas listájára. Ez hozta meg az ikrek első millióját.

2011-ben már mindenki a mobilokra és közösségi oldalakra fejleszthető ingyenes játékokról beszélt. Az Usnyickij testvérek 2012-ben MyTona néven megalapították saját vállalkozásukat. Innen indult eddigi legnagyobb sikerük, a Secret Society. A játék az App Store és a Google Play top tízes listájára is felkerült. Csak az iPhone letöltések napi 11.000 dollárt hoznak a fiúknak. Így a játék eddigi teljes hozama már 10 millió dollár körül mozog.

A szédületes siker mellett újabb és újabb ötleteken dolgoznak. Hamarosan két új ingyenes játékkal rukkolnak elő. A Royal Journey kirakót Kanadában már tesztelik, a Seeker’s Notes kereső játékon pedig jelenleg az Apple gondolkozik. A fivérek pedig azon, hol, milyen helyi változatokat fejlesszenek. Az már biztos, Japánban női animé figura lesz a főszereplő.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez