Soha többet rossz cipőválasztást!

„De hát a boltban úgy éreztem, mintha rám öntötték volna!” – mondjuk sokszor cipővásárlás után. Az ilyen csalódottságra különösen nagy az esély, ha az interneten választunk új lábbelit. Erre a problémára kínálnak megoldást orosz tudósok.

Virtuális próbafülkével segítenék az internetes cipővásárlást a Szentpétervári Műegyetem fejlesztői. A Fitanny elnevezésű szolgáltatás használata igen egyszerű: miután a vevő lefényképezte a saját lábát, a fotókat fel kell töltenie az internetre, majd matematikai algoritmusok segítségével a program felépíti a láb háromdimenziós vázát. Az így kapott információk és a kiválasztott cipő paramétereinek vizsgálata után megjelenik a képernyőn egy ábra, amely piros pontokkal jelöli, hol okozhat majd fájdalmat az új szerzemény. Sőt legvégül még százalékban is megjósolja, mennyire lenne kényelmes a konkrét modell.

A Komszomolszkaja Pravda beszámolója szerint a Fitanny elsősorban azoknak lehet hasznos, akik különböző okok miatt nem tudnak önállóan boltba járni. Jelenleg a tesztfázisban van, de egy tavaly elnyert 15 millió rubeles Szkolkovo díjnak köszönhetően jövőre már kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Igaz, hogy ehhez hasonló szolgáltatások már léteznek Oroszországon kívül, de a Fitanny azok hibáit is igyekszik kiküszöbölni – tájékoztatott Szergej Hudakov, a Szkolkovo Alapítvány kurátora a Baltinfo.ru cikkében. A többi program csak sportcipőknél alkalmazható, és meglehetősen drága.  Az orosz fejlesztést mindenféle lábbelire szeretnék optimalizálni, még a legkülönlegesebb tervezői darabokra is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez