Új 3D-nyomtatási technológiát találtak fel Oroszországban

A Moszkvában található Skolkovo Kutatóintézet tudósai készítettek el egy olyan 3D-nyomtatót, amely mind árban és minőségben meghaladja az eddigi próbálkozásokat.

A háromdimenziós tárgyakat szénszálas anyagból készíti el a gép, a fejlesztők szerint pedig 5-7 éven belül képesek lesznek különböző drónok, robotok és műholdak alkatrészeit elkészíteni vele.
Ahhoz azonban, hogy ilyen technológiával készüljenek telefonjaink külső borításai nem kell ennyit várnunk. Állítólag a közeljövőben már találkozhatunk különböző 3D-nyomtatóval készített kisebb kiegészítőkkel és alkatrészekkel. Sőt, a Skoltech azt nyilatkozta az RBTH-nak, hogy már kapcsolatba is léptek a Samsunggal.
A legnagyobb lehetőség azonban egyértelműen az űrutazás terén van, melynek óriási ugrást jelentene a technológia. Ez azonban nem olyan egyszerű, ugyanis nagy különbség van aközött, hogy otthoni felhasználásra, esetleg egy telefontok elkészítéséhez használjuk a nyomtatót, vagy magas sűrűségű szénszálas alkatrészeket gyártunk, amelyek elég masszívak ahhoz, hogy egy űrhajó építéséhez felhasználhassuk.
Ahogyan az sem mindegy, hogy pontosan milyen anyagot használ a nyomtató. Az orosz verzió – a többivel ellentétben – rengeteg különböző műanyagfélét képes felhasználni, ami igencsak csökkenti a költségeket. A becslések szerint maga a nyomtató ára 1600 és 3200 dollár közé fog esni (465000-93000 forint).

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez