350 korbácsütés fenyeget bor miatt egy brit nyugdíjast Szaúd-Arábiában

Karl Andree 74 éves, súlyos beteg, és éppen most töltötte le egyéves börtönbüntetését Szaúd-Arábiában. De ennél is súlyosabb büntetés fenyegeti, amit a lánya szerint aligha élne túl.

A brit Karl Andree-t tavaly nyáron kapta el a szaúdi vallásrendőrség Dzsiddában, házi készítésű borral a kocsijában. Szaúd-Arábiában szigorú törvények tiltják az alkohol fogyasztását vagy birtoklását. A 74 éves férfi egy olajcéget vezetett, 25 éve él a sivatagi királyságban. Most letöltötte egyéves börtönbüntetését, de még előtte áll az ítélet másik része: 350 korbácsütés.

Gyermekei David Cameron brit kormányfőhöz fordultak, hogy járjon közbe, és mentse meg édesapjukat a korbácsolástól. A Guardian szerint már egy hónapja lobbiznak a londoni hatóságoknál Karl Andree érdekében. Mert az idős férfi szerintük aligha élné túl a 350 ütést: háromszor volt rákbeteg, kemény kezeléseken ment keresztül, és asztmával is küzd. Egy ideig úgy tűnt, hogy sikerül is megúsznia a korbácsolást, de a lánya szerint most kétségek támadtak. A gyerekek abban bíznak, hogy egy telefonhívás a megfelelő helyről kiszabadíthatja édesapjukat.

A brit külügyminisztérium arról tájékoztatta a BBC-t, hogy a rijádi nagykövetség aktívan dolgozik azon, hogy minél hamarabb kiengedjék Karl Andree-t. A tárca honlapja egyébként arra figyelmezteti a briteket, hogy Szaúd-Arábiában szigorúan büntetik, ha valakinél alkoholt találnak, akárcsak a házasságtörést, a homoszexualitást, a drogcsempészetet, vagy azokat a nőket, akik autót vezetnek.

Az Amnesty International szerint az elmúlt egy évben legkevesebb 175 ember végeztek ki a királyságban, köztük fogyatékkal élőket is, és olyanokat, akik még nem töltötték be a 18. évüket az elkövetés idején. Az Independent azt írja, hogy 1985 óta minimum 2208 elítélten hajtották végre a halálbüntetést, és ezek 48,5 százaléka külföldi volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez