Olcsó-e egy van Gogh 62 millió dollárért

Egy kínai filmmogul vásárolta meg Vincent van Gogh csendéletét csekély 62 millió amerikai dollárért. Elmondása szerint olcsó volt. Még többet is fizetett volna a remekműért.

A Huayi Brothers nevű filmstúdió elnöke Wang Zhongjun van Gogh 1890-es festményét, a „Csendélet, váza százszorszépekkel és pipacsokkal” című képét vásárolta meg 61 millió 800 ezer amerikai dollárért. Az árverésen egyébként körülbelül 30-40 millióra becsülték a festmény értékét.

Egy hongkongi galériában tartott előadásán Wang elmondta, hogy a rekord ár valójában csekély összeg egy ekkora művész képéért, és igazából még többet is adott volna érte.

„Szeretem ezt a képet, és ez nem a pénzről szól, nem arról, hogy szóróm a pénzt, hanem hogy az enyém legyen és lógjon a falamon. Van Gogh a színhasználat és több szempont miatt is a kedvenc művészem.”-mondta.

A Forbes magazin szerint Wang a 268. leggazdagabb ember Kínában. Filmgyártó cége az egyik legnagyobb magán szórakoztató cégcsoport Kínában, mely népszerű televíziós filmeket és műsorokat gyárt.

A kínai gazdagok a gazdasági fellendülés után a nyugat termékeihez kezdek fordulni, így egyre több művész alkotása kerül kínai tulajdonoshoz.

(Photo:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez