Aligha akarnak lyukra futni a kínai elit golfklubokban szimatoló nyomozók

Olyanok leszünk hamarosan, mint Long Island- mondja büszkén a Clubhouse gazdája Kína legelőkelőbb golfklubjában, mely Sanghaj északi részén helyezkedik el, messze a városközponttól. A klubtag milliárdosok lelkesedése egy kissé megcsappant az utóbbi időben, mert néhányan közülük immár kényelmetlen cellában válaszolnak kínos kérdésekre.

A korrupcióellenes kampány feje, Wang Qishan (Vang Csisen) célba vette a golfklubokat, ahol a kínai milliárdosok az amerikai és brit sorstársaik nyomában járnak, már ami a luxust illeti. A pályán elektromos kisautókon száguldoznak, minden ütésük előtt konzultálnak személyi edzőjükkel. Ha a városközpontban akad dolguk, akkor vagy helikopterrel, vagy limuzinnal közlekednek.

Honnan van ennyi pénzük? Ezt a kényelmetlen kérdést feszegetik a kormányzó kommunista párt rettegett ellenőrző bizottságának elszánt nyomozói. Profikról van szó. Maga Vang Csisen sem rendőr, hanem nemrég még a Mennyei Birodalom pénzügyi főnöke volt. Régi szövetségese Hszi Csinpingnek, a kommunista párt és Kína első emberének, aki még nem is oly rég Sanghaj első embere volt. Már akkoriban idézte Mao Cetung elnököt, aki szerint “a golf a dekadens burzsoázia kedvelése”. Akkor ennek nem sok figyelmet szenteltek, egyre-másra épültek a golfklubok Sanghajban, Kína gazdasági fővárosában.

Chongmin olyan lesz, mint Long Island New Yorkban- büszkélkedik az olasz-amerikai stílusú Clubhouse gazdája, aki nem is cáfolja, hogy a hatóságok bekérették a golfklub tagsági listáját. Félnek-e a golfozó milliárdosok? Aki becsületes, annak nincs oka a félelemre- hangsúlyozzák a kommunista párt nyomozói, akik sietnek emlékeztetni rá: Mao elnök a “dekadens burzsoázia” mellett írt a “nemzeti burzsoáziáról is”. Ezen akkor azokat a gazdag kínaiakat értette, akik pénzzel támogatták az illegális kommunista pártot.

A mostani dollármilliomosok, vagy épp milliárdosok között sokan rendelkeznek a kommunista párt tagsági könyvével is. A golfklub tagjai közül is. A klubnak különben sok olyan tagja is van, aki alig golfozik. Nem is azért jár ide hanem, mert itt van “mindenki, aki Sanghajban számít”. Most egy kissé rájuk jár a rúd: rendeletben tiltották meg, hogy a fontos mandarinok családtagjai saját céget vagy cégeket birtokoljanak. Ezzel a hatalom el akarja zárni a korrupciós csatornákat. A korrupcióellenes nyomozók pedig bejárnak a golfklubba. Nem játszanak, kérdeznek. Azután néhány milliárdos tag eltűnik Kína első számú golfklubjából Sanghajban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez